Фракція «Наша Україна» має намір подати депутатський запит Генеральному прокурору і міністру внутрішніх справ з проханням надати повну інформацію про судимість кандидата у народні депутати України Віктора Януковича і, зокрема, про документи, згідно з якими цю судимість з пана Януковича було знято, оскільки нашоукраїнці мають інформацію про незаконність такого зняття. Про це минулого вівторка на прес-конференції заявив керівник юридичного відділу штабу «Нашої України» екс-міністр-юстиції Роман Зварич.

Нашоукраїнці фактично підхопили почин представника БЮТ народного депутата Григорія Омельченка, який ще на старті минулої президентської кампанії офіційно звернувся до правоохоронних органів з вимогою так само офіційно розставити крапки над «і» у розмовах про кримінальне минуле тодішнього прем’єр-міністра і водночас донецького кандидата на найвищий пост у державі. Тоді спливли не лише моторошні «помилки молодості» Віктора Федоровича, а й було повідомлено про погашення його судимостей. Здавалося, в юридичному плані (про моральний — розмова окрема) проблему зняли.

Повернутися до теми змусила інформація про можливий кримінал уже за часів змужніння громадянина Януковича і набуття ним життєвого досвіду та владних повноважень. Останньої середи пленарних засідань минулої сесії Верховної Ради парламентарії проголосували за запит того самого Григорія Омельченка до Генпрокурора з проханням надати вичерпну інформацію не лише про судимості Віктора Януковича, а й про обставини фальсифікації його судової реабілітації, якої, як припускав автор запиту, насправді не було.

Водночас зі своїм депутатським запитом до ГПУ бютівець Омельченко скерував депутатське звернення з цього приводу і до нового глави держави Віктора Ющенка. Логіка проста: якщо правоохоронні структури й суди часів керування державою Л. Кучми і В. Януковича не зважилися на правдиву відповідь про судимості одного з них і промовчали про фальсифікацію реабілітаційних документів, то що заважає новому гаранту Конституції спонукати правоохоронні структури виконати конституційну норму на отримання виборцями правдивої інформації про того чи іншого кандидата у слуги народу?

Ось тут на тлі заяви Р. Зварича (чільника зі штабу «Нашої України»!) виникає ще одне логічне запитання: невже нашоукраїнці не вірять у спроможність людини, чиїм прізвищем названо виборчий блок, адекватно відреагувати на уже готовий і надісланий прокуратурі та главі держави депутатський документ?

Доки з цього приводу офіційно мовчать Президент і правоохоронці, політичні соратники Віктора Ющенка посилаються на якісь розмови (чи часом не солідарнопартійні?) з міністром внутрішніх справ про начебто порушення кримінальної справи проти судді, яка фальсифікувала документи про реабілітацію громадянина Януковича. А політичні однодумці Віктора Януковича уже превентують (упереджують) можливі відповіді правоохоронців. Неповагою до українського законодавства назвала заяву Р. Зварича представник Партії регіонів у ЦВК Олена Лукаш.

Центрвиборчком зобов’язаний перевірити кожного з кандидатів у представницькі слуги народу на предмет судимості, і вже офіційно звернувся з цього приводу до МВС. Отоді й може грянути сенсація... Голова ЦВК Ярослав Давидович пообіцяв в разі, «якщо цей факт буде виявлено» (отримано офіційну інформацію, а не політичну заяву), діяти відповідно до закону...