У школи в Ясногороді Романівського району —новосілля. Нове приміщення стало гарним подарунком до її 120-річчя. Перед традиційною церемонією перерізання стрічки в усіх виступах із вдячністю називали прізвище народного депутата України Віктора Развадовського. І не тільки тому, що парламентарій — випускник цієї школи. Його вчителька сказала прямо: якби не Віктор Йосипович, новобудови не було б.

Передісторія така. Колись малий Вітя, хоч його багатодітна сім’я жила на околиці райцентру, ходив, як і старші брати й сестри, не до селищної школи, а до села Ясногород: туди ближче. Знання вчителі давали добрі, але заняття проводили в кількох старих хатах. Минали роки, В. Развадовський уже став народним депутатом, а ситуація в селі не змінилася. Тож він вирішив особисто взятися за спорудження нового приміщення для школи. Та раптом надійшов колективний лист від мешканців Ясногорода і кількох сусідніх сіл: мовляв, змініть свої плани, бо хати, в яких навчаються діти, хоч і старі, та не аварійні, а ось дорога до райцентру — вкрай погана. Врахувавши це прохання, ініціативна група В. Развадовського перерахувала 170 тисяч гривень шляховикам. Але думки про нову школу в Ясногороді народний депутат не полишив і через деякий час вклав кошти у початок будівництва. Завершити його вдалося через декілька років, коли держава також виділила необхідну суму.

А першою благочинною справою у депутатській біографії Віктора Развадовського була школа в Краснополі Чуднівського району. Почали її будувати 1993 року силами місцевого господарства, та коштів вистачило тільки на стіни й перекриття. Старе приміщення перебувало в аварійному стані, тому загальні збори жителів села у 1998 році звернулися до народного депутата по допомогу. Вже наступного року храм науки прийняв учнів.

Житомирська область.