— Як вплине на роботу вашого підприємства заборона імпорту до Росії тваринницької продукції з України?

Микола ВЕРБОВЩУК, директор із зовнішніх зв’язків ЗАТ «Лакталіс-Миколаїв»:

Наше підприємство щомісячно постачає до Москви вироблені з незбираного молока сметану, йогурти, кисломолочний сир на 400 тисяч євро. У разі неврегулювання питання зменшиться на цю суму обсяг продукції.

Петро ШВАНЦ, голова правління ВАТ «Рожищенський сирзавод» (Волинська область):

— Підприємство змушене скоротити обсяги заготівлі молока на 40 відсотків та зменшити заготівельні ціни на молоко на 50 відсотків. Можливе призупинення роботи заводу і різке скорочення робочих місць.

Віктор ГАРКУША, директор ЗАТ «Пирятинський сирзавод (Полтавська область):

— Понад 83 відсотків від усього нашого виробництва становлять тверді сири, більше половини їх обсягів експортується до Росії. Тож підприємство буде змушене скоротити закупівлю молока принаймні наполовину. Упадуть і заготівельні ціни — за попередніми розрахунками, до 800 гривень за тонну базисного молока для господарств і до 600 гривень — для населення.

Внутрішній ринок буде перенасиченим, і ціни на готову продукцію різко зменшаться — відсотків на 40, водночас витрати на її виробництво зростуть, бо зростають ціни на енергоносії, зменшується завантаженість потужностей і це призводить також до збільшення накладних витрат і зменшення фінансового результату. Підприємство не зможе виплатити кредити, а також різко зменшиться відрахування до бюджетів всіх рівнів.

За 2005 рік сплата податків до держбюджету ЗАТ «Пирятинський сирзавод» становить 68 відсотків від суми, сплаченої районом, до місцевих бюджетів перераховано 1 млн. 417 тис. грн. Всі ці суми зменшаться більш як наполовину.

Тетяна СЕМКО, голова правління ВАТ «Літинський молочний завод» (Вінницька область):

— Чотири дні роботи — і підприємство вимушене зупинитися: сховища забиті твердим сиром. 50 відсотків виробництва йшло на експорт до Росії — щоденно по 160 тонн вантажили на Москву.

Валентина ПАВЛИЦЬКА, голова правління асоціації «Луганськмолпром»:

Просимо уряд якнайшвидше вирішити питання зняття заборони на молочну продукцію. Відбувається замороження грошей у продукції, що призведе до відсутності коштів у підприємства для виплат за молочну сировину та перерахування в бюджет, а це пенсії та державні соціальні гарантії.

Василь БОНДАРЕНКО, голова правління Національної асоціації молочників України «Укрмолпром»:

Заборона ввезення молочної продукції до Російської Федерації позначиться на економіці обох країн. Адже торговельні контракти на її поставку укладені на цілий рік. До того ж українські сири, масло, молоко мають у росіян попит і за якістю, і за ціною. А головне: корови дояться щоденно, вони миттєво не можуть зреагувати на політичні амбіції.

Підготувала Галина КВІТКА.