Президент України Віктор Ющенко по телефону обговорив низку гострих проблем зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Зокрема, газові питання. Справа в тому, що «газова війна» між Росією й Україною фактично відновилася. «Газпром» знову звинуватив Україну в недопоставках газу країнам Європи. Виконувач обов’язків Прем’єр-міністра України Юрій Єхануров заперечує всі підозри в розкраданні газу. Вчора він заявив, що українська сторона виконує всі взяті на себе зобов’язання з транспортування блакитного палива до країн Європи. Сама Росія непокоїться з приводу перевитрат газу в Україні, однак дала нам дозвіл на збільшення щоденних лімітів його споживання, повідомив Ю. Єхануров.

У прес-службі НАК «Нафтогаз України» вранці не коментували звинувачення в несанкціонованому відборі російського газу. Там чекали офіційної заяви з цього приводу Міністерства палива та енергетики. Опівдні, коли Інтернет був уже переповнений усілякими плітками й чутками, прес-релізу Мінпаливенерго все ще не було, а телефони представника прес-служби міністерства Інни Клочко мовчали.

Через сильні морози Україна досягла рекордних показників використання природного газу, підтвердив журналістам виконувач обов’язків Прем’єр-міністра Юрій Єхануров. «За минулу добу Україна витратила 407 млн. кубометрів газу, це рекордна кількість», — сказав глава уряду. Він повідомив, що в зв’язку з перевитратами він дав розпорядження забезпечити якомога більшу заміну газу іншими видами палива, зокрема мазутом. «Є, на жаль, відхилення», — сказав прем’єр, додавши, що про них він відверто говоритиме на засіданні уряду.

Тим часом домовленості Росії й України з поставок газу, досягнуті 4 січня в Москві, поки що не реалізуються. Ні Україні в неділю, ні Росії в понеділок не вдалося завізувати у президента Туркменії Сапармурата Ніязова, який саме перебував у Москві, гарантії збереження цін на туркменський газ. Контракти на газопостачання України в підсумку можуть бути не підписані до кінця січня. Так вважають українські експерти.