Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час робочої поїздки на Чернігівщину взяв участь у роботі сесії обласної ради

Обласний бюджет: кожному мешканцю — по гривні

Збереження соціальної спрямованості бюджету, підтримання позитивної динаміки зростання реальних доходів населення є основною характеристикою бюджетної політики на Придесенні. Це підтвердила 20-та сесія четвертого скликання Чернігівської обласної ради, яка затвердила обласний бюджет на 2006 рік.

На відміну від попереднього року, в ньому передбачено 13 млн. 31 тис. грн. на соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи. На утримання установ соціального забезпечення та фінансування програм соціального захисту населення спрямовано 25 млн. грн. На програми у галузі сім’ї, жінок, молоді та дітей передбачається спрямувати 1 557 тис. грн., що на 630 тис. грн. більше, ніж у 2005 році. Удвічі збільшено асигнування на зміцнення матеріально-технічної бази обласних медичних закладів.

Загалом фінансування охорони здоров’я регіону збільшується на 30, культури — на 28 відсотків. Депутати обласної ради Віктор Мироненко, Олександр Сердюк, Валерій Якуба та інші висловили надію, що позитивний бюджет-2006 стабілізує соціально-економічне становище в регіоні, дасть імпульс розвитку прогресивних тенденцій. Щоправда, деякі депутати були незадоволені цифрами і наголошували, що в бюджеті «проїдання», де, за їхніми словами, на кожного мешканця передбачено лише гривню, мала допомога селянину. Депутати подякували главі парламенту за постійне відстоювання інтересів місцевих бюджетів.

Зберегти те, що є

Такі бюджети не можуть нас задовольнити, вони показують лише проблеми, які ми маємо. На цьому наголосив на сесії обласної ради Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Головне завдання, на якому треба першочергово зосередитися, — це мінімізувати темпи падіння економіки, — зазначив глава парламенту. — Не треба нічого затверджувати, а необхідно зберегти те, що є». Голова Верховної Ради спрогнозував, що бюджет на 2006 рік, який він охарактеризував як період невизначеності, ще переглядатиметься.

Крім того, він окреслив ще деякі ризики, які очікують Україну. Це, на його думку, інфляція більше 10 відсотків, падіння ВВП до 2—3 відсотків, зменшення доходів місцевих бюджетів, зростання цін на енергоносії, децентралізація управління державної влади, очікування виборів тощо.

«Говорячи про проблеми, ми маємо чітко усвідомити: що нас чекає завтра і які заходи треба віднайти, щоб убезпечити країну», — зазначив Володимир Литвин. Водночас він переконаний: потрібно шукати компроміси і говорити про спільну відповідальність, а не звинувачувати одне одного і робити ревізію минулого. Верховна Рада та органи місцевого самоврядування мають насамперед забезпечити діалог з суспільством. А зовнішня політика має слугувати вирішенню внутрішніх завдань. «Прозорі дії мають бути в усьому, а не в тому, хто швидше добіжить до телевізора і скаже, як він любить український народ».

І ми не в тім’я биті

Цього ж дня Голова Верховної Ради відвідав ВАТ «Чернігівське «Хімволокно». Підприємство забезпечує майже 90 відсотків обсягів виробництва у хімічній галузі області та майже третину загальноукраїнського обсягу хімічних волокон та ниток. Нині стратегічний курс ВАТ — освоєння енергозбережних нових прогресивних технологій і видів продукції. Частину цих намірів уже втілено в життя — проведено значну реконструкцію теплоенергетичного обладнання підприємства (впроваджено сучасні парові та водяні котли). Встановлено три нові італійські лінії з виробництва текстурованої нитки для трикотажних виробів.

Основна проблема комбінату на сьогодні — несвоєчасне повернення податку на додану вартість (майже половина обсягів продукції експортується), заборгованість держави з ПДВ становить понад 6 млн. грн. А ще під час розмитнення сировини, що імпортується, митні органи вимагають сплачувати ПДВ грошовими внесками (відмова надавати авальовані векселі). А податкова інспекція зі свого боку відмовляється робити взаємозаліки з ПДВ цими векселями.

Державна політика має забезпечувати сталу підтримку вітчизняного виробника, переконаний Володимир Литвин. Як приклад він поставив Росію, яка захищає свою продукцію від імпорту. І невдовзі матиме високі темпи розвитку економіки.

Майже 70 відсотків продукції «Чернігівського «Хімволокна» експортується до країн СНД, США, Мексики, Туреччини. ВАТ виробляє понад 70 видів основної продукції та 100 видів товарів народного вжитку.