Президент України Віктор Ющенко став Президентом не лише де-юре, а й де-факто. На цьому наголосив в інтерв’ю журналістам Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, оцінюючи діяльність глави держави за рік, що минув після його інавгурації. До плюсів у діяльності глави держави глава парламенту, зокрема, відніс низку рішучих кроків у реалізації передвиборних обіцянок, у тому числі й соціальній сфері, водночас зауваживши, що нерівномірність розвитку економіки та суспільства спричинили до певних перекосів.

Ще одним позитивом В. Литвин назвав прорив України у світ, що про нашу державу заговорили, що називають «модою на Україну». Тепер, підкреслив Голова Верховної Ради, головне, щоб ця мода не минула як будь-яка швидкоплинна мода. Серед проблемних питань у політиці глави держави Володимир Литвин назвав прорахунки у кадровій політиці. Наступний крок Президента України, на переконання глави парламенту, має бути такий: як гарант Конституції він повинен стати над політичними пристрастями, адже поки що Президент, зазначив В. Литвин, асоціюється як «патрон Кабінету Міністрів», що далеко не завжди дає змогу об’єктивно оцінити стан у виконавчій системі влади. «Президент має також стати над політичними силами під час виборчої кампанії, що буде гарантом чесних і прозорих виборів», — заявив Голова Верховної Ради.

За оцінкою В. Литвина, на жаль, простежуються і певні аналогії між діяльністю нинішнього та попередніх президентів України. Це, за словами Голови Верховної Ради, тісна прив’язка до виконавчої влади, критика законодавчої влади та ревізія минулого. А це, вважає Володимир Литвин, обмежує роботу на сьогодення і перспективу.

Голова Верховної Ради також повідомив, що ще не підписав постанову парламенту про відставку в. о. міністрів юстиції і палива та енергетики, оскільки, за Регламентом, на опрацювання юридичними службами ВР документів відводиться п’ять днів. І поки цей документ не підписано та не опубліковано, міністри продовжують виконувати свої повноваження. Голова Верховної Ради також зауважив: якщо уряд підпише нові газові угоди з Росією, які підлягатимуть ратифікації Верховною Радою, то парламент обов’язково розгляне це питання.