Складні погодні умови позначилися і на ефективності роботи сесії Полтавської обласної ради, яка відбулася цими днями: дехто з депутатів захворів, а дехто й просто не зміг добратися до обласного центру. Тому кворум у залі був наближений до «критичної межі», тож позитивні рішення давалися важко. Особливо з таких «суперечливих» питань, як звіт голови обласної державної адміністрації Степана Бульби про виконання Програми економічного і соціального розвитку області за 2005 рік та здійснення делегованих обласною радою повноважень. Утім, відзвітувався голова доволі швидко і чітко, сконцентрувавшись здебільшого на позитивних моментах.

Та саме це не всім і сподобалося. Особливо «новоявленим опозиціонерам» — депутатам Володимиру Слєпцову та Василю Степенку (колишнім, до речі, головам райдержадміністрацій). Обидва у виразах, як кажуть, не соромилися, а Степенко навіть нагадав Степану Бульбі його викладацьке минуле:

— Ви, Степане Степановичу, прекрасний геодезист. Отже, знаєте, що є такий прилад — теодоліт називається. В нього як подивишся — все прекрасно видно, але тільки... догори ногами. Отак сьогодні й у вашому звіті...

А оскільки в залі було лише 56 депутатів із 90, то на позитивне рішення «по звіту» годі було й сподіватися: воно й справді не набрало необхідної кількості голосів. Тут уже Степан Степанович не втримався від емоцій, згадавши класичну фразу, що її приписують все тому ж Василю Степенку за часів його депутатства у Верховній Раді: «Це ж якийсь... анонс, як казав тут один!» Одне слово, пішло—поїхало... Степенко попросив слова для репліки і, відзвітувавшись у «філологічній частині», викликав Бульбу на ... теледебати, під час яких, мовляв, і з’ясується — хто є хто. Голова облдержадміністрації на «кинуту рукавичку» не відповів, а стосовно свого звіту його думка така:

— Згідно з регламентом обласної ради депутати цей звіт не затверджують, а «приймають до відома». Отже, якщо вони мене вислухали — значить, «прийняли до відома»...

І все ж на тлі таких пристрастей депутати «мінімальним складом» ухвалили обласний бюджет на 2006 рік ( з певними уточненнями його показників). Адже всі розуміють: хай там як на «політичному фронті», а жити й працювати без бюджету область не може.

Полтава.