Питання співпраці у галузі енергетики та євроінтеграційні устремління України обговорено на зустрічі Голови Верховної Ради України з Прем’єр-міністром Королівства Швеція Йораном Перссоном. «У 2005 році активізувалися контакти між Україною та Швецією, а 2006 рік дав чудовий старт подальшому розвитку взаємовигідних відносин у всіх сферах,» — зазначив В. Литвин на початку зустрічі. Глава українського парламенту висловив вдячність Швеції за «чітку позицію і системний підхід до відносин з Україною».

У свою чергу, Й. Перссон cказав, що його зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Юрієм Єхануровим були «дуже плідними» для розвитку взаємовигідних двосторонніх відносин. Прем’єр-міністр Королівства Швеція наголосив, що його країна цілком готова до тісної співпраці з питань енергозбереження і поінформував про досвід Швеції в енергетичній сфері.

В. Литвин також наголосив на необхідності впроваджувати енергозбереження, реструктуризовувати вітчизняну економіку із залученням високих технологій, навести лад у сфері споживання енергоносіїв. І у цьому, на думку Голови Верховної Ради, для нашої держави буде корисним досвід європейських країн у вибудові системи роботи в енергетичній сфері. А обговорюючи євроінтеграційні прагнення України, Йоран Перссон заявив, що бачить перспективу членства нашої держави в Європейському союзі. В. Литвин подякував Прем’єр-міністру Швеції за позицію стосовно України.

Оцінюючи, на прохання Прем’єр-міністра Королівства Швеція, політичну ситуацію в Україні, В. Литвин охарактеризував її «як стабільну, що ускладнюється передвиборною кампанією». Прогнозуючи склад майбутнього парламенту, Голова Верховної Ради висловив думку, що новий парламент «буде строкатим, але це компенсується відчуттям відповідальності перед українськими громадянами і перед світом». «Україна має твердо стати на цивілізаційний шлях», — сказав В. Литвин. На його переконання, і новообраний парламент, і новий уряд «повинні мати мандат народної довіри», бо тоді реформи здійснюватимуться активніше та продуманіше.

Говорячи про ситуацію, яка склалася в Україні у зв’язку з рішенням парламенту про відставку уряду, Володимир Литвин зауважив, що він запропонував «дорожню карту», план дій, за допомогою якого можна врегулювати ситуацію. «Я вдячний, що Президент України у зверненні до народу практично підтримав цю дорожню карту», — сказав В. Литвин.