Двома ексклюзивними виробами, загальна вартість яких майже сто тисяч гривень, здивували ювеліри вінницького заводу «Кристал» цінителів дорогоцінних металів.

Рідкісної краси великоднє яйце справді золоте. Для втілення задуму дизайнера-модельєра Віктора Королівського використали одразу три види золота — біле, червоне і жовте. Виріб інкрустований також сріблом. Є на ньому вкраплення з перлин. Щоб таке яєчко з’явилося на світ, майстрам-ювелірам довелося затратити на роботу три місяці. Коштує воно відповідно чималих грошей — 50 тисяч гривень.

Не набагато дешевшою (40 тисяч гривень) є композиція під назвою «Битва на Бугу». У ній дизайнер-модельєр Юрій Булгаков відтворив фрагмент відомої в історії битви козаків вінницького полковника Івана Богуна з польською шляхтою на річці Південний Буг, що відбулася у 1561 році. Крім постатей двох воїнів, майстри досить виразно на високому професійному рівні відтворили рельєф, на тлі якого відбувалося побоїще. Робота виготовлена переважно із срібла з частковим використанням позолоти з білого і жовтого золота. Вона знайшла високе визнання на всеукраїнській виставці «Ювелір-Експо-Україна. Осінь-2005» у Києві і відзначена дипломом «За краще втілення художньої ідеї». Не залишилися поза увагою членів художньої ради цієї само виставки згадана вище робота «Великоднє яйце». Її автора нагороджено дипломом «За найвищу художню майстерність».

До кожної виставки ми готуємо який-небудь ексклюзивний художній виріб, — каже заступник директора вінницького заводу «Кристал», керівник художньої ради підприємства Володимир Іщенко. — Не лише для того, щоб здивувати учасників та конкурентів з ювелірного цеху. Насамперед щоб підтвердити високий рівень виробництва і таку саму високу майстерність наших дизайнерів-модельєрів і ювелірів.

— Невже на такі речі знаходяться покупці?

— Ми уже продали майже десять високохудожніх професійних речей. Вони ціняться ще й тим, що виготовляються в єдиному екземплярі. Зазвичай покупців знаходимо на виставках. Маємо у задумах ще декілька оригінальних новинок. Але не забігатимемо наперед, щоб, як кажуть, не зурочити.

Завдяки лазерній технології і комп’ютерному моделюванню, а також сучасному обладнанню для литва, уточнив співрозмовник, на «Кристалі» можуть втілити будь-яку художню тему. Втім, основним виробництвом є виготовлення прикрас з діамантами, частка яких у загальному обсязі ювелірних виробів становить 93 відсотки. Одних каблучок налічується одна тисяча різновидів. Номенклатура виробів дуже широка — від згаданих каблучок, сережок, підвісок та брошок із вставками з діамантів власного виробництва — до шпильок. Кожен місяць, стверджує В. Іщенко, модельна група розширюється на 20—25 одиниць нових виробів. Чимало з них з торговельною маркою «Вінниця-Кристал» буде придбано у подарунок до нинішніх новорічних свят. Красуням — на радість. І не тільки їм. Чоловікам також подобаються діамантові «перлини» вінницьких ювелірів.

Вінниця.