Аргументи перевізників не переконали

Кіровоградська область. Світловодський міськвиконком за поданням міського голови Володимира Волкова скасував своє попереднє рішення про 30-відсоткове підвищення плати за проїзд у міському транспорті. Нагадаємо, на підставі розрахунків міських автоперевізників (зростання цін на енергоносії, запчастини та комплектувальні, а також збільшення мінімальної заробітної плати) тариф на пасажирські автоперевезення по місту було піднято із 65 копійок до 90.

Непопулярне рішення набрало чинності з 3 січня нинішнього року і спричинило сплеск обурення у місцевого населення. До того ж, як мотивував своє подання міський голова, воно мало недостатню аргументацію з боку автоперевізників. При міськвиконкомі вже створено тимчасову комісію у складі економістів, депутатів міськради, представників громадськості, яка протягом двох тижнів відстежуватиме кількість пасажироперевезень. Лише після цього міськвиконком знову розглядатиме питання про зміни тарифів.

Олег БОНДАР.

Підвищена державна таємниця

Учора в Апеляційному суді Києва знов розпочали слухання справи про вбивство Георгія Гонгадзе з процесуальної «преамбули»: це спричинено присутністю в залі запасного складу народних засідателів.

А ось у журналістів, які висвітлюють процес, знову виникли проблеми. І не тільки з пошуком вільного місця в маленькій кімнатці. Адвокат обвинувачуваного Миколи Протасова подав клопотання про те, що його підзахисний «хворобливо реагує на відеозапис та намагання представників ЗМІ одержати інтерв’ю». Від такої уваги в нього «погіршується стан здоров’я та підвищується артеріальний тиск», тому адвокат просить колегію суддів перевести засідання на закритий режим. Клопотання адвоката підтримали і представники Генпрокуратури. Щоправда, їх непокоїть не тиск «клієнта», а ... розголошення відомостей, що «становлять державну таємницю». Це, до речі, немало спантеличило адвоката Лесі Гонгадзе Андрія Федура, який «не вбачає законних підстав для вилучення з зали преси». Чим завершилася нарада суддів, читайте в наступному номері «Голосу України».

Людмила КОХАНЕЦЬ.

Продовжено термін перевірки

Мешканці Запоріжжя ще до 1 лютого можуть перевірити себе у виборчих списках. За законом цю процедуру необхідно було провести до 1 січня. Але, як розповів заступник міського голови Запоріжжя Костянтин Вайтанник, саме з початку року городяни активізувалися, тому й продовжено термін перевірки.

Нині управління внутрішніх справ надає інформацію про внутрішню міграцію, хто, коли і де зареєструвався. Управління юстиції фіксує померлих. Регіональні робочі групи складають перелік тих, хто перебуває за межами міста або країни. Після формування міських виборчих комісій списки направлять на дільниці. Ця процедура відбудеться першого лютого. Потім, уже безпосередньо на дільниці, за наявності паспорта можна перевірити правильність написання прізвища.

Ігор САМОЙЛЕНКО.

Запоріжжя.