У бюрократичному лабіринті опинилася «Студія Серебрянських» у Сімферополі

У це важко повірити, але в Сімферополі до розвитку центрів фізичного та естетичного виховання дітей і молоді «Студії Серебрянських» «батьки міста» й керівники місцевої влади виявляють цілковиту байдужість. Уже два роки діяльність центрів блоковано.

— Байдужість місцевих чиновників до цієї благородної справи вражає, — ділиться прикрими враженнями своєї чотиримісячної (!) біганини по кабінетах з марними спробами підписати погодинну оренду в школах для дитячої студії її директор Тетяна Шиліна. — Діти в цьому місті не потрібні нікому. Чиновники ставляться до нас з незрозумілою підозрою, вимагають нових і нових документів, нібито ми прагнемо на базі шкіл відкрити не студії, а казино. Перепон стільки, що вже бракує слів для обурення, «відфутболюють» нас, як м’ячик, і кінця-краю цьому не видно. Чи сподіваються, що ми опустимо руки, відступимо? Батьки тридцяти дітей-студійців, заняття яких чиновники паралізують з торішнього вересня, зібрали підписи й готуються до протестної акції біля міськвиконкому, щоб посоромити «батьків міста» за невдячність до справи видатних земляків — Серебрянських. До них хочуть приєднатися ще стільки ж дітей, котрі мріють потрапити до зразкової студії, написали заяви, але змушені «сидіти на лаві запасних». Черга охочих стати студійцями більшає, але прийняти їх ми не можемо, бо нас весь час закривають. Не замовкають дзвінки нових бажаючих, на які вже тяжко відповідати: «Потерпіть ще трішки».

Найбільше винен у бойкоті справи Серебрянських недоступний міський голова Валерій Єрмак. Гальмує все і його заступник Петро Баскаков. Відбуваються відмовками, пустопорожніми фразами. Тож і виходить, що місто, яке для своєї видатної землячки мало б спорудити студію, не спроможеться навіть на дозвіл погодинної оренди наявних шкільних приміщень. Його не підписує ніхто. Директор школи по вул. Титова, 12 щиро прагнула допомогти, дозволила працювати, доки документи на оренду в «роботі» у виконкомі, але ... їй подзвонили і сказали: «Дозволиш «серебрятам» займатися — втратиш роботу». Ось таке «сприяння» справі державної ваги.

Сповна відчув його і наш власний кореспондент, який пройшов цим «зачарованим колом» чиновницької байдужості. Чого варті лише деякі інтерв`ю на цю тему.

Геннадій Ігнатов, начальник міськвідділу спорту:

— У школі й дитсадку вони розміщуються, ви що, не знаєте?

— Знаю, що заняття їх паралізовано, а ви?

— Ми, як управління спорту, це питання підтримали, мовляв, це добре і правильно, я вже не пам’ятаю, здається, півроку тому. Та це справа іншого управління — освіти. Тому як там усе відбувається з орендами і приміщеннями, я просто не знаю.

Тетяна Єльцова, начальник управління освіти:

— Ми нібито узгодили, Фонд майна це питання вирішує...

Петро Баскаков, заступник міського голови Сімферополя:

— Питання позитивно не вирішується, бо школи комплектуються в травні, а звернулися до нас на початку навчального року. Тож питання розв’язуватиметься навесні. Поки що це вирішується на рівні листів, бо погодинна оренда — річ складна. Треба визначитися, у чому інтерес наших шкіл. У нас жодних пропозицій від Катерини Серебрянської немає. Якщо вона працюватиме з якоюсь групою дітей-сиріт, малозабезпечених — одна тема, а якщо питання суто комерційного використання — то зовсім інша справа. Я підписував лист-відповідь їй від нашого спорткомітету про те, що ми готові розглянути питання під час проведення щорічної атестації наших шкіл. Це питання — прерогатива Фонду майна.

Одне слово, це не функція міського голови, він розглядає такі проблеми на етапі прийняття рішення виконкомом. А це питання навіть до рішення не дійшло.

...Замкнули коло співробітники Фонду майна:

— Усі рішення й дозволи оренди приймає виконком Сімферопольської міськради. Такого рішення про «Студію Серебрянських» ще не прийнято.

Крим.