З метою пошанування та заохочення до нових плідних творчих пошуків у розробці національної проблематики 1993 року було засновано літературно-мистецьку премію імені видатного українського письменника, фольклориста, етнографа, поборника незалежності України Івана Семеновича Нечуя-Левицького. Премію присуджують за високохудожнє оригінальне втілення українського національного характеру в творах літератури та мистецтва.

Напередодні дня народження класика конкурсна комісія прийняла рішення присудити літературно-мистецьку премію за 2005 рік трьом лауреатам, серед яких і журналіст Микола Пуговиця, — за публіцистичну книгу «Сповідь біля млинового колеса» та серію публікацій з проблем екології.

«Давно знаю, глибоко шаную цю славну людину, справжнього українця, — наголосив відомий письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Степан Колесник. — Не просто знаю, а з цікавістю стежу за його творчістю. Пам’ятаю його розумні, замішані на крикові душі, проблемні матеріали в періодичній пресі. А хіба можна забути цикл блискучих статей «Вічна краса твоя, Рось». Автор б’є у дзвін тривоги: люди, отямтеся, бережіть ріки, бережіть неоціненне багатство нації. Він не перестає повторювати: здорові ріки — здорова нація. Микола Пуговиця — сей одержимий, невгамовний чоловік, невтомний косар на ниві української публіцистики, який захищає ріки від варварського хазяйнування на їхніх берегах, захищає землю від «цивілізованої» хімії, захищає всю рідну природу. Він пішки пройшов уздовж Росі (346 км), позаду вже Роська, Росава, далі — Роставиця. Замулені ріки, озера — то замулена совість людська. До такого висновку приходить Микола Пуговиця».

А ось що написав у листі до журналіста один із перших лауреатів престижної премії Сергій Хаврусь, котрий близько чотирьох десятиліть очолює літературно-меморіальний музей письменника на його батьківщині в селищі Стеблів на Черкащині: «Прочитав твою «Сповідь...». Яка правда, яка актуальність! Наскільки мені відомо, ніхто, крім тебе, не здійснив таку експедицію на «найукраїнськішій річці Росі» — від її першовитоків і до впадіння у могутній Дніпро. Благослови, Боже, твої діяння».

Вітаємо і двох інших лауреатів — художницю Людмилу Лебезу, пошановану за створення сучасного жіночого, чоловічого та дитячого одягу на основі українських національних традицій, та письменника із Запоріжжя Петра Ребра — за книгу поезій «Козацький сміховник» і гумористичну серію «Козацькі жарти».

.