Минулої суботи 11-та українська антарктична експедиція у складі 26 чоловік відбула в далеку дорогу з морозного Києва. Помітно було — половина з них легко одягнуті, немовби їх не лякає 25-градусний мороз. Це — науковці. Вони знають, що вирушають на так звані сезонні роботи. Тобто під час антарктичного літа, яке розпочалося там у середині січня (нині температура 2—3 градуси вище нуля, а найвища сягне 5—7) протягом двох-трьох тижнів проведуть відповідні дослідження і повернуться назад.

Тринадцятьом із членів експедиції на чолі з Юрієм Глібіним, котрі замінять своїх колег і залишаться зимувати в Антарктиді (зима розпочнеться там уже в березні), наша редакція подарувала теплі шарфи, календарі, вимпели. А дві футболки й настільний календар з автографами всіх учасників експедиції на крижаному континенті член делегації науковців Володимир Бочкарьов має привезти до редакції у кінці другої — на початку третьої декади лютого. Згодом вони будуть розіграні серед наших передплатників.

Цими днями експедиція ще в дорозі. Її шлях до Антарктиди пролягатиме літаками до Німечинни, Перу. А потім перуанським науково-дослідним судном «Гумбольдт» дістанеться до української станції «Академік Вернадський», що базується на острівці Галіндез.

Бажаємо всім учасникам експедиції доброго здоров’я, успіхів! З нетерпінням чекатимемо повернення їх і наших сувенірів.

Київ.