Рік тому нинішня влада поклялася Майдану, що у своїй діяльності сповідуватиме принципи християнської моралі і дбатиме про насущні інтереси народу. Але між словами і ділами — прірва.

Днями інформаційні агенції повідомили про те, що Кабінет Міністрів України, який виконує обов’язки, 11 січня затвердив кошторис добудови приміщення секретаріату Президента. Площа нової чотириповерхової споруди канцелярії — 5300 квадратних метрів, вартість — 52,2 мільйона гривень. Фінансуватимуть об’єкт бюджетним коштом.

Наскільки необхідним є це будівництво — питання дуже цікаве. Особливо після публічних заяв глави держави про наміри скорочення роздутих управлінських штатів та у зв’язку з тотальним дефіцитом коштів на соціальні потреби суспільства.

Візьмімо хоча б медицину, її мінімальний бюджет профінансовано менш ніж на половину. Виділених коштів ледве вистачає на зарплату. А про ліки, нове медобладнання — годі й казати. Хіба не охорона здоров’я повинна бути пріоритетом номер 1 у хрещеній Чорнобилем Україні?

Цинічно-аморальними є рішення уряду про спорудження нових владних палаців, в той час як десятки тисяч людей вмирають без повноцінної і вчасної медичної допомоги.

Вочевидь, керівники виконавчої влади не хочуть знати про те, що українські школярі відмовляються від обідів і збирають кошти на гамма-ніж для інституту нейрохірургії імені академіка Ромоданова.

Громадянську акцію зі збирання грошей на це обладнання, оголошену газетою «Факты», активно підтримують пенсіонери, всі громадяни, для яких потреба допомагати ближньому є станом душі. На рахунок спеціального фонду уже надійшло майже 600 тисяч гривень. Тоді як це унікальне обладнання, що методом гамма-хвиль руйнує пухлини головного мозку без трепанації черепа і шкоди здоровим клітинам, коштує 5 мільйонів євро.

Однак справжня ціна цього питання не вимірюється жодною валютою. Бо йдеться про життя. Щороку операцій з видалення пухлин головного мозку потребують щонайменше дев’ять тисяч наших співвітчизників. У тому числі — півтори тисячі дітей! Більшість з них не вдається врятувати через відсутність цього обладнання, а діти і дорослі, прооперовані у традиційний спосіб, приречені на інвалідність.

За кордоном операції із застосуванням гамма-хвиль коштують 12—15 тисяч євро. Керівництво Київського науково-дослідного інституту нейрохірургії імені академіка Ромоданова вже багато років оббиває владні пороги, домагаючись розв’язання цієї проблеми. Але лікарів не чують високопоставлені чиновники. «Мерседеси», дорогі меблі і шикарні ремонти владних офісів — ось реальні пріоритети минулої і, на жаль, теперішньої влади.

Фракція Народної Партії — Народного блоку Литвина вважає неприпустимим такий стан речей. Ми звертаємося до Президента України, виконувача обов’язків Прем’єр-міністра з категоричною вимогою: згорнути плани будівництва нового приміщення секретаріату, а кошти, які влада хотіла використати на цю будову, скерувати на придбання сучасного нейрохірургічного обладнання.

Відповідні зміни до державного бюджету нинішнього року ми пропонуємо внести одночасно із внесенням змін, необхідність яких викликана подорожчанням газу. Депутати Народного блоку Литвина долучаються до громадянської акції і внесуть особисті кошти на придбання цього обладнання.

Для довідки: торік гамма-ніж, який виробляє Швеція, купили 27 країн. Серед них — маленька Словенія з населенням 1 мільйон 900 тисяч і не багатша за Україну Румунія. Тож сподіваємося, що нас почують, і українські нейрохірурги з допомогою цього обладнання зможуть рятувати життя десятків тисяч людей.

Ігор ЄРЕМЕЄВ, керівник фракції,народний депутат України.