ДУМКИ З ПРИВОДУ

Микола Мартиненко, фракція «Наша Україна»:

Президент чітко сформулював дві передумови для спілкування з Верховною Радою: по-перше, присяга суддів Конституційного Суду, просто парламент має виконати закон. Друге — скасувати так зване рішення про відставку уряду, щоб зняти це питання. Всі повинні зрозуміти одне: яке рішення не прийняла б Верховна Рада, нинішній уряд працюватиме до завершення скликання парламенту, і новий парламент призначить новий уряд. А Юрій Єхануров працюватиме прем’єром до завершення виборчого процесу. Треба шукати точки дотику і конструктивність заради держави, а не якоїсь політичної сили.

Олександр Мороз, фракція Соціалістичної партії:

— Немає ніякої політичної кризи, бо всі структури влади працюють, люди не страйкують і не виходять на майдани, а все, що відбувається сьогодні, — свідчення того, що представники виконавчої влади, на превеликий жаль, і Президент досі ще не можуть визнати, що в Україні інша модель влади, що є парламентсько-президентська форма правління. Вони не можуть визнати чинність норм Конституції і шукають підстави в самому Основному Законі, щоб його не визнавати. Треба зняти напруження простим шляхом: Президент повинен виступити по телебаченню і сказати, що визнає Конституцію в новій редакції, і як її гарант звернутися до всіх з проханням керуватися цим документом.

Частина депутатів блокує формування Конституційного Суду, бо немає довіри до нього, дехто побоюється: якщо обрати сьогодні КС, то на нього чинитимуть шалений тиск ті, хто хотів би використовувати суд як інструмент для дезавуювання політичної реформи. Адже після виборів у КС не буде жодних можливостей втрутитися у політичну реформу, оскільки всі конституційні норми набудуть сили закону.

Антон Кіссе, фракція «Відродження»:

Зранку ще думав, що можна буде якось домовитися, але після тригодинної зустрічі і виступів усіх керівників фракцій я зрозумів: це практично неможливо. Бо є ряд ключових питань, без яких неможливо йти на узгоджене рішення, — передусім це присяга уже призначених суддів КС і обрання від Верховної Ради своїх кандидатів. На мою думку, через політичні мотиви не буде підтримано і пропозицію про рейтингове голосування за суддів КС. Президентові справді не було сенсу приходити до парламенту, бо тоді деякі політичні сили заблокували б трибуну і створили нікому не потрібний прецедент. На мій погляд, треба завершити роботу сесії і виходити до людей зі своїми програмами і так доводити своє бачення.

Богдан Губський, фракція «Єдина Україна»:

Про якусь конструктивну розмову можна буде казати лише тоді, коли буде прийнято спеціальну постанову про скасування газової угоди з Росією. Зняття з посад людей, які причетні до зради національних інтересів, і відкриття стосовно них кримінальних справ. Відставка уряду відбулася абсолютно законним шляхом: згідно з новою Конституцією парламент має право відправити уряд у відставку без погодження з Президентом. За новою Конституцією діє парламентсько-президентська республіка, але деякі високопосадовці хочуть і надалі використовувати адмінресурс і не погоджуються з тим, що їх повноваження змінилися. А щодо суддів КС, то вони перед складанням присяги спочатку повинні скласти свої попередні повноваження і лише тоді приходити на затвердження до Верховної Ради.

Записала Юліана ШЕВЧУК.