На Закарпатті відзначають День Соборності та утворення області у складі України

Шлях закарпатців до возз’єднання з матір’ю-Україною був довгим і тернистим. Ще у грудні 1918 року рада села Синевира Міжгірського району прийняла рішення про приєднання до України, а 8 січня 1919 року на Рахівщині проголосили Гуцульську Республіку і створили її законодавчий та виконавчий орган — Українську Народну Раду. Через два тижні у Хусті відбувся «Загальний собор всіх русинів, живущих в Угорщині». Він ухвалив рішення — возз’єднатися із Соборною Україною.

Ці події стали дороговказом творців Карпатської України, яку проголосили у березні 1939 року в Хусті. Але Карпатську Україну потопили у крові її захисників під час боїв з угорськими окупантами на Красному Полі поблизу Хуста. Проте час возз’єднання настав: 29 червня 1945 року Закарпатську Україну включено до складу УРСР, а Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 січня 1946 року утворено Закарпатську область.

У рамках святкування Дня Соборності України та 60-річчя утворення Закарпатської області в Ужгороді відбулося урочисте засідання. Його учасниками стали делегати І з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України, ветерани війни і праці, колишні керівники області, шановані люди краю. Великій групі тих, хто зробив свій внесок у розбудову України, вручено Почесні грамоти й інші відзнаки держави та області.

Закарпатська область.