Ранкове засідання 20 січня

За 48 днів роботи у пленарному режимі впродовж 72 засідань Верховна Рада України обговорила і прийняла рішення щодо 640 питань, ухвалила 622 закони у цілому, 72 законопроекти у першому і другому читанні. Відбулося п’ять парламентських слухань і сім днів уряду. На такій ноті завершила роботу восьма сесія парламенту четвертого скликання. У своєму заключному слові перед закриттям сесії Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив: певною мірою саме парламент забезпечує рівновагу і діалог у суспільстві, а те, яких форм набуває цей діалог, свідчить про нашу культуру загалом і складність процесів, що відбуваються в Україні.

Глава парламенту також зазначив, що загалом з початку роботи Верховної Ради четвертого скликання прийнято 1150 законів і 340 парламентських постанов. Основним досягненням законодавців під час восьмої сесії Голова Верховної Ради назвав вчасне прийняття Державного бюджету України, зауваживши, що саме парламент віднайшов 10 млрд. грн. до дохідної частини.

Виступаючи перед колегами, Володимир Литвин закликав до порозуміння: «Нам потрібно відмовитися від закликів, які пропонують лише видовища замість хліба, бо вони приведуть до роз’єднання України». Голова Верховної Ради зазначив, що всупереч усьому Верховна Рада «робила свою справу і намагалася робити її непогано, упоравшись із основним масивом законодавчих актів, які потрібно було розглянути». А основною причиною ускладнень і політичних протистоянь В. Литвин назвав відсутність серйозної довірливої розмови, співпраці та непрозорість деяких рішень.

Погоджувальна рада, скликана на 9-ту ранку, тривала рекордно коротко — 10 хвилин. Лідери депутатських фракцій і груп вирішили таки закрити восьму сесію Верховної Ради.

Більшість оголошених на початку пленарного засідання депутатських заяв стосувалася політичної ситуації в державі.

Деякі народні обранці у своїх виступах намагалися звинуватити певні політичні сили у «протягненні» під час восьмої сесії змін до закону про статус депутатів місцевих рад щодо їх недоторканності. І щоб уникнути політичних спекуляцій, глава парламенту нагадав результати голосування за цей закон: «за» недоторканність місцевих рад проголосували 270 парламентаріїв, із них позафракційних — 16, представників фракції «Наша Україна» — 4 , КПУ — 55, СДПУ(о) — 0, БЮТ — 34, СПУ — 25, «Регіони України» — 48, «Єдина Україна» — 11, «Демократична Україна» — 19, Народної партії — 35, УНП — 11, ПППУ — 12, НРУ — 0.

Спростував Голова Верховної Ради і звинувачення з боку деяких народних депутатів щодо начебто непродуктивності останнього пленарного тижня восьмої сесії Верховної Ради. Народні обранці розглянули проект змін до Закону «Про дипломатичну службу».

Володимир Литвин поздоровив із 65-річчям ветерана праці у парламенті, завідувача відділу забезпечення пленарних засідань апарату Верховної Ради Миколу ЗубЧенка (на знімку праворуч внизу), котрий разом із парламентаріями щодня працює у сесійній залі.

Депутати також вітали з днем народження свою колегу із фракції Народної партії Катерину Ващук.

Депутати розійшлися на парламентські канікули до 7 лютого, коли має стартувати наступна дев’ята сесія Верховної Ради. Є час на роздуми і у владному трикутнику — Президент—парламент—уряд — для пошуку взаємного компромісу. «Цілком очевидно, що нам потрібна перерва до наступної сесії, — сказав у заключному слові Голова Верховної Ради Володимир Литвин. — Для того, щоб ми могли зупинитися, осмислити те, що відбувається в українському політикумі, те, що відбувається в українському житті».