Місто обласного підпорядкування Гола Пристань стане першим на Херсонщині, яке повністю перейде на альтернативні джерела опалення. На чотири комунальні котельні, які обігрівають чотири місцеві школи, три дитсадки, лікарню, поліклініку і будівлю міськради, вже придбали котли вітчизняного виробництва, що споживатимуть не дорогий імпортний газ, а значно дешевші пелети з відходів деревини. Тривають монтаж обладнання та пусконалагоджувальні роботи. Нове обладнання має запрацювати ще до кінця нинішнього опалювального сезону. Хоча справні газові котли не викидають — їх збережуть як резерв на випадок аварії чи необхідності терміново збільшити потужності.

Для переходу на енергоощадні технології з муніципальної скарбнички Голої Пристані асигнували 580 тисяч гривень, ще 1,3 мільйона гривень надійшло з державного бюджету. Коштів з Києва, як зазвичай, довелося чекати довго, і на рахунок у Держказначействі вони «впали» буквально в останніх числах грудня минулого року. Але міськрада була готова: щоб субвенцію не повернули як не використану за призначенням, її керівники заздалегідь домовилися із постачальниками обладнання, а дехто з них навіть розпочав монтажні роботи у борг. Тож гроші знайшли отримувачів за лічені години і проект миттєво запустився на повну потужність.

Уже триває і тендер на закупівлю пелетів, причому проблем з ними не очікують. Заявки на участь у торгах уже подали шість фірм-постачальників, причому деякі не проти й забезпечувати доставку палива просто до складу.

— За бізнес-планом, інвестиції у переобладнання котельних мають окупитися протягом двох повних опалювальних сезонів. А якщо газ продовжуватиме дорожчати, то й раніше. Принаймні про ліміти на блакитне паливо для обігріву «соціалки» вже з наступної осені можна забути як про страшний сон, — задоволений міський голова Голої Пристані Анатолій Негра. — Але ми не збираємося зупинятися на досягнутому. Дирекція міського комунального підприємства «Міськтеплокомуненерго» вже отримала завдання відшукати на ринку найвигіднішу пропозицію стосовно продажу чи взяття у лізинг лінії з виробництва пелетів. На сировину для них згодяться хмиз та старі дерева з газонів та скверів, які підлягають знесенню. Цього «добра» завжди вистачає, але раніше багаття нагрівали тільки повітря чи хмиз вивозився на звалище, а нині він перетвориться на цінний енергоресурс. Гроші на виробничу лінію знову виділимо з міського бюджету. Під її розміщення та складування готової продукції віддамо дві раніше закриті котельні, де вже відсутня будь-яка техніка, а будівлі стояли порожніми.

Щодо простих городян, то вони від централізованого опалення відмовилися раніше, ніж комунальники. У нечисленних житлових багатоповерхівках масово встановлюють або вже встановили газові чи електроконвектори. А в приватному секторі «розконсервовують» старі добрі дров’яні пічки чи також спішно міняють газові котли на універсальні твердопаливні.