Новорічні свята мешканці Чумаківської територіальної громади, куди входять чотири населені пункти, зустрічали з гірким присмаком. Уже понад місяць, як однойменна сільська рада не може працювати, бо Дніпропетровський район електромереж за вказівкою з обленерго від’єднав її від струму.

У сільрадівських кабінетах димлять воскові свічки, телефонний зв’язок, комп’ютерна мережа, оргтехніка «відпочивають», а довідки, звіти, платежі, списки виборців працівники органу місцевого самоврядування підготувати не можуть. Не було традиційної ялинки з новорічними прикрасами та вогнями. Такий святковий гостинець дістався єдиній із 17 сільрад.

Сільський голова Анатолій Плохий розповідає:

— Три роки тому райдержадміністрація зобов’язала нас укласти угоди тільки з ТОВ «Енерговодгосп» на повне балансове обслуговування житлового фонду та комунікаційних систем водопостачання і водовідведення. Ми виконали вказівку. Сільська рада добросовісно переказувала кошти за комунальні послуги та електроенергію протягом наступних двох років, а ця приватна фірма з Дніпропетровським районом електромереж не розраховувалася, і нагромадилася заборгованість на 48 тисяч 334 гривні... Як завжди, крайньою виявилася беззахисна сільрада. Вона розірвала угоду з недобросовісною фірмою-виконавицею вже понад рік, але ж гнів обласних енергетиків увімкнув вольтову дугу проти територіальної громади. Щоправда, ТОВ «Енерговодгосп» офіційним листом просило енергетиків переоформити борги із сільради на своє підприємство, але порозуміння з ВАТ «Обленерго» й досі не знайдено.

Голова Дніпропетровської райдержадміністрації Віктор Шинкевич, до якого не раз зверталися обурені чумаківці, лишень безпорадно руками розводить. У районній виконавчій владі припускають: він у такий спосіб намагається дискредитувати активність однієї відомої партії, що налічує в Чумаківській громаді понад 600 членів, а в районі — до семи тисяч.

Дніпропетровська область.