Живі квіти нині стають неодмінним атрибутом свята

Трудівники підприємства «Украфлора-Вінниця», що в селі Дорожне, неподалік обласного центру, приємно вражені збільшенням попиту на троянди у ці зимові дні. «Все більше людей прагнуть, щоб під час не лише літніх, а й зимових свят у їхніх помешканнях були живі квіти, — каже керівник проекту «Теплиця» Олена Білогубова. — Бо милуватися красою ніжних пелюсток хочеться завжди, незалежно від пори року. Це правда. Утім, ще донедавна побачити квітковий рай о такій порі більшість з нас могла хіба що на малюнку чи фотографії. Квітів узимку вирощували дуже мало. Донедавна їх заміняли декоративними букетами. Тепер інші тенденції. «Мертві» букети перестали бути популярними. Натомість модно стало цінувати й дарувати живі квіти...»

12 мільйонів(!) троянд вирощують протягом року на підприємстві «Украфлора-Вінниця». А з 2006-го їх кількість збільшать ще на сім мільйонів. Напередодні новорічного свята тут ввели нові технологічні лінії (саме так називають їх фахівці). Як пояснила О. Білогубова, квіти справді вирощують на промисловій основі за найновішими світовими технологіями. Їх вивчали, зокрема, у Голландії. З допомогою крапельного зрошення кожен пагінець «напувають» окремо через крапельниці спеціальним розчином. Замість грунту використовують мінеральну вату. І вже через два з половиною місяці такого кропіткого догляду народжується неймовірна краса.

Закуповуючи саджанці у кращих квітникарів Голландії й Ізраїлю, тут працюють і над вдосконаленням вітчизняних сортів. Але поки що перевагу віддають, як то кажуть, визнаній красі. Бо саме в Голландії й Ізраїлі, стверджують квітникарі, неймовірно гарні троянди —насамперед завдяки широкому спектру відтінків пелюсток. Новинкою є пелюстки змішаної гами кольорів. До однотонних — бордової, рожевої чи білої — очі звикли, а ось милуватися пелюсточкою, на якій веселковий спектр відтінків, можна довго-довго. На фоні білих сніжинок за вікном теплиці така краса вражає, та й контраст дивовижний.

Заступника голови облдержадміністрації Валерія Коровія, який організував поїздку на підприємство, вражає ще й те, як нові господарі теплиць організували роботу, відродивши за декілька років зовсім занедбане виробництво. Про колишнє господарство нагадували хіба що «ребра» металевих каркасів і розбите скло. «Картина була така жахлива, — каже Валерій Вікторович, — що вже її загальний вигляд відлякував інвесторів. Деякі з них, оглянувши таке «господарство», хутчій тиснули мені руку і назавжди зникали. А ось «Украфлора» зуміла дати друге життя теплицям».

В. Коровій, економіст за фахом, каже, що молоді амбітні керівники й фахівці підприємства швидко зорієнтувалися в ситуації, змінивши напрям розвитку господарства. Порівняли результати, отримані від вирощування огірків, помідорів і квітів, і дійшли висновку: квіткова «економіка» — набагато вигідніша. Саме тому, за словами директора підприємства Миколи Сауляка, у 2006 році у всіх теплицях посадять троянди. «Люди тягнуться до краси, — каже співрозмовник, — і ми повинні задовольнити їхні бажання». Реалізують квіти не лише на Вінниччині. Продукція «Украфлори» добре знана найперше у столиці.

Утім, красу, хоч як прикро, буває, «підрізають» під самісінький корінь. Один з таких прикладів — різке подорожчання енергоносіїв (у теплицях їх нічим не заміниш і саме вони становлять левову частку витрат). Якщо з цим нічого не вдієш, кажуть квітникарі, то запобігти контрабанді зарубіжних троянд держава мала б обов’язково. Але чомусь контролюючі органи часто-густо закривають на це очі, тим самим, як то кажуть, підставляючи ногу нашим квітникарям.

Попри всі негаразди, на підприємстві з оптимізмом заявляють, що з часом все одно наші троянди витіснять на ринку зарубіжних конкурентів. Тут і далі планують розширювати виробництво, бо, крім уже задіяних шести гектарів тепличних площ, мають ще невикористані квадратні метри. Їх, щоправда, спершу треба відновити, так само, як відновили нині діючі. Втім, фахівці підприємства (а всі вони з вищою освітою), переважно це випускники Вінницького аграрного університету, вже мають досвід у цій справі. Тому не бояться жодних труднощів. Так само, як і робітниці, а тут працюють здебільшого мешканці навколишніх сіл. Щоб потрапити на підприємство, спершу записуються в чергу, а тоді вже чекають, коли буде місце. Знаючи, що на «Украфлорі» зарплата в середньому 1167 гривень на місяць, бажаючі працювати готові чекати не день і не два... Більшість з нині працюючих на новорічні свята повернулись додому з чарівними букетами троянд. Вони можуть собі дозволити купити квіти. Несли їх, кутаючи від холоду, з радістю. «У кого квіти в руках, той лихого не вчинить...» Хіба не так?

Вінниця.