Понад три години у Верховній Раді за зачиненими дверима тривала погоджувальна рада лідерів депутатських фракцій і груп у пошуках компромісу і виходу з політичної кризи. Головною інтригою дня було, чи прийде до парламенту Президент. Пристрасті аж зашкалювали, зрештою, депутати розійшлися до наступних перемовин, призначених на сьогоднішній ранок, а Президент до Верховної Ради так і не прийшов. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, Віктор Ющенко був налаштований прийти на засідання погоджувальної ради, але він сам переконав главу держави, що цього поки що робити не варто.

На початку погоджувальної ради В. Литвин заявив: на засіданні Ради національної безпеки і оборони 18 січня жодного рішення прийнято не було. За словами прес-секретаря глави парламенту Ігоря Сторожука, В. Литвин наголосив, що серед тих пунктів, стосовно яких було досягнуто домовленостей, можна вважати тільки позицію щодо Конституційного Суду. Але щоб це вважалося рішенням всієї РНБО, це повинно бути завізовано всіма членами РНБО, чого не було зроблено. За словами В. Литвина, також була домовленість не коментувати засідання РНБО, що також не виконано. Коментарі з’явилися, і те, що говорив секретар РНБО Анатолій Кінах, зауважив Володимир Литвин, це його особиста позиція.

Глава парламенту зініціював пакет пропозицій — своєрідну «дорожню карту», що дасть змогу знайти компроміс у Верховній Раді й вийти на об’єктивне рішення. Це приведення до присяги суддів Конституційного Суду, уже призначених Президентом і з’їздом суддів, та обрання суддів КС від Верховної Ради через рейтингове голосування. Наступний крок — часткове переформатування уряду, що дасть можливість збільшити базу для підтримки Кабінету Міністрів у парламенті. Як один із компромісів, на думку Голови Верховної Ради, також може бути внесення уточнень до постанови Верховної Ради про відставку уряду — або призупинення її дії, або підтвердження повноважень уряду Ю. Єханурова. Наступною домовленістю, вважає глава парламенту, має стати прийняття на найближчій сесії Верховної Ради законів про Кабінет Міністрів, Президента України та Регламент Верховної Ради. «Прийняття закону про Кабінет Міністрів дасть змогу прийняти закон, який потрібен країні, а не підганяти його під конкретну особу», — сказав В. Литвин. Ще одна пропозиція: ті міністри, керівники держадміністрацій та інших органів виконавчої влади, які балотуватимуться на наступних виборах до парламенту і місцевих рад, мають піти у відпустку до виборів. Голова Верховної Ради також запропонував створити робочу групу з фахівців для напрацювання спільного тлумачення положень Конституції України, щоб не було різнобою у трактуванні Основного Закону.

Однак, на жаль, ці пропозиції не знайшли підтримки у більшості керівників фракцій і груп, бо кожен продовжував наполягати на своєму і висувати свої вимоги. За висловом В. Литвина, деякі депутати під час погоджувальної ради нагадували «глухарів».

Утім, глава парламенту сподівається, що ще матиме змогу обговорити ці пропозиції з главою держави. В. Литвин наголосив, що намагався заручитися підтримкою народних депутатів щодо складання у сесійній залі присяги суддів Конституційного Суду, але багато депутатів мали настрої влаштувати у сесійній залі сутичку. Тоді глава парламенту чітко заявив свою позицію: «Я не хочу, щоб мене вчергове звинувачували в тому, що я хочу показати комусь місце і організовую бійки у парламенті».

Водночас В. Литвин назвав «до певної міри алогічним» ультиматум Президента стосовно умов його участі у засіданні парламенту. «Це фактично вимога капітулювати, вивісити білий прапор, а потім заходить переможець, — вважає Голова Верховної Ради. — Думаю, так політичний діалог не проводять». Голова Верховної Ради вважає, що сьогодні восьма сесія парламенту має бути закрита, а пошуки компромісу триватимуть і надалі. «Нічого екстраординарного в Україні не відбулося, — вкотре підкреслив глава парламенту. — Політична криза склалася хіба що у стосунках між гілками влади і окремими політиками, а країна живе своїм життям».