Січень

Набули чинності зміни в оподаткуванні доходів від продажу нерухомості, прийняття спадщини та подарунків. «Газ України» констатує різке падіння розрахунків теплокомуненерго за природний газ. Верховна Рада вказує на потребу перегляду держбюджету на поточний рік через очевидний дисбаланс Пенсійного фонду, спричинений змінами до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і недовиконанням держбюджету по доходах у 405 мільйонів гривень, різким зростанням номінальних доходів населення (на 41 відсоток проти січня попереднього року). Виконувачем обов’язків Прем’єр-міністра України призначено Юлію Тимошенко. Подорожчали хліб, м’ясопродукти, коксівне та енергетичне вугілля... Інфляція зросла на 1,7 відсотка.

Разом:

Філософія Президента країни Віктора Ющенка, яка зумовила прихід на політичну арену уряду Ю. Тимошенко, напрочуд багатообіцяльна і небезпечно амбітна. Спираючись на проведення реформ, вона, однак, не може врахувати всіх ризиків і суперечностей в економіці і суспільстві. Взаємна заборгованість на енергоринку через невідповідність ціни на природний газ для населення його собівартості, корупційний характер бартерних схем постачання газу в Україну — не єдині гальма, що аж скавчать, сигналізуючи про низьку купівельну спроможність населення, дивовижну тінізацію економіки та її тісну залежність від імпортних енергоносіїв. Доходів держбюджету явно бракує, щоб покрити дефіцит Пенсійного фонду, зумовлений видатками, які перейшли у спадщину від уряду Віктора Януковича. Диспропорції в пенсійному забезпеченні такі, що їх доведеться усувати не один рік.

Лютий

Затверджено уряд на чолі з Ю. Тимошенко. З парламенту відкликано Програму приватизації на 2005 рік. Зупинено будь-які капітальні вкладення в матеріальну сферу виробництва, задекларовано ліквідацію ВЕЗ, реструктуризацію боргів в енергосекторі, регулювання цін на продукцію природних монополій. Уряд береться за боротьбу з податковими пільгами та преференціями в розрізі окремих платників і територій. Обіцяно підвищити розмір одноразової допомоги у разі народження дитини у 10 разів (до 8460 гривень). Страйкують нотарі, які вимушені перераховувати податки з доходів громадян за податкових агентів. Дисбаланс доходів Пенсійного фонду вже не дає змоги вчасно виплачувати пенсії. Уряд запроваджує ПДВ на імпорт нафти. Мінагрополітики вказує на ознаки дефіциту м’яса на ринку. Інфляція — 1 відсоток.

Разом:

Ще питання, чи буде новий уряд ефективний, а що ефектний, як прем’єр, то мало хто сумнівається. Уряд обстоює рух без гальм: реприватизацію (за обіцянкою Ю. Тимошенко, до трьох тисяч підприємств), скасування податкових пільг у ВЕЗ і ТПР, вступ цього року до СОТ, курс на жорстке адміністрування доходів державних холдингів тощо. Якщо це та інше закріпити законами, можна поправити бюджет, але зіпсувати динаміку економічного зростання. Втрати виробничою сферою інвестицій в основний капітал можна очікувати набагато раніше, ніж благотворного впливу активізації внутрішнього попиту. Зовнішній попит фактично відсутній — приріст експорту товарів і послуг за січень-лютий становить 13,7 проти 29,5 відсотка роком раніше. Влада мимоволі ускладнює виклики, на які їй доведеться відповідати. Прирівняння мінімального розміру пенсії до підвищеного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб веде до поглиблення дефіциту і Пенсійного фонду, і держбюджету.

Березень

Уряд пропонує шокуюче соціалізовані зміни до держбюджету-2005 і одразу до сотні нормативних актів. Збалансувати бюджет пропонується завдяки програмі детінізації економіки, справедливим доходам від частки державної власності. Загальні макропоказники (ВВП — 8,2 відсотка, інфляція — 9,8 відсотка) — і оптимістичні, й утопічні. Критикувати податкову складову не береться ніхто, бо щонайменше на 80 відсотків видатків це — споживання. На 35 відсотків проти лютого зростають ціни на залізорудну сировину. Ціни на цукор підстрибують до 2700 гривень за тонну. Середня роздрібна ціна на бензин А-95 за місяць зростає до 3,22 гривні за літр. Середні оптові ціни на дизпальне — до 3300 гривень за тонну. Промисловість демонструє найвищий приріст виробництва за всі роки незалежності — 13,4 відсотка порівняно з аналогічним періодом 2004 року, ВВП — річну «гірку» у 5,2 відсотка. ЄС скасовує обмеження на торгівлю українським текстилем на європейському ринку. Інфляція — 1,6 відсотка.

Разом:

Такі рішення, як зменшення на 50 відсотків прибутку всіх без винятку державних холдингів або одночасне позбавлення преференцій усіх учасників ВЕЗ наражатимуться на протести. Детінізація — добре, якщо уникнути інвестиційної анемії. Істотне послаблення зовнішнього попиту вже відчули на собі експортери — приріст експорту товарів і послуг у січні-лютому становив 13,5 проти 29,7 відсотка роком раніше. Малий і середній бізнес невдоволені податковим тиском. Це — платня за унікальну (на 80 відсотків) соціалізацію держбюджету. Але податків можна й не зібрати, якщо погіршиться інвестиційний клімат. Уряд ініціює зменшення митних ставок для імпортерів, але, вочевидь, відповідним законопроектам бракує конструктивізму, а публічним заявам на кшталт «від нижчого ввізного мита виграє вітчизняний товаровиробник» — елементарного глузду.

Квітень

Скасовують обов’язковий продаж 50 відсотків валютної виручки. Зростають тарифи на вантажні перевезення. Лисичанський НПЗ — на ремонті. Головою ФДМУ призначають Валентину Семенюк. Пенсіонери починають одержувати пенсію у 332 гривні з доплатами. Запроваджено граничні ціни на нафтопродукти, уряд звинувачує власників АЗС у монополізмі. Нацбанк вдається до підйому гривні, яка, на переконання глави НБУ Володимира Стельмаха, істотно недооцінена (за його словами, оптимальний курс — 3,80 гривні за долар) і ускладнює виконання макропоказників держбюджету. Уряд обіцяє усунути товарні шоки з допомогою тендерів із закупівлі продовольства, імпорту та жорсткого адміністрування роздрібних цін. З активів, які формують статутні фонди підприємств, починають стягувати ПДВ. Залучення прямих інвестицій від початку року — 314 мільйонів гривень. Заробітна плата бюджетників зростає в середньому на 10,7 відсотка. Промислове виробництво за січень—квітень — 7 відсотків. Інфляція — 0,7 відсотка.

Разом:

Промисловість і сільське господарство мужньо тримають удар суперечливих і провокативних рішень, які фактично позбавляють реальний сектор економіки капітальних вкладень в основні фонди. Вже очевидно, що уряд не володіє ринковими інструментами стабілізації становища на товарних ринках, про що свідчать пошук винних там, де їх нема, фіксація цін і нестримний потік популістських заяв. Закупівельними тендерами — знехтувано, експансія імпорту погіршує сальдо торговельного балансу, адміністрування цін — крок в інфляцію, а оподаткування інвестицій — до товарного дефіциту. Прагнучи вгамувати нестримне зростання грошової бази через зниження закупівлі валюти на біржі, яка провокує інфляційне зростання, НБУ різко ревальвує гривню, що призводить до багатомільярдних втрат доходів населення, орієнтованих на експорт підприємств, малого і середнього бізнесу. Дехто з банкірів дивуються, навіщо для того, щоб потрапити в дім, дертися через вікно?

Травень

Заборгованість з відшкодування експортерам ПДВ зросла до 1,6 мільярда гривень. Динаміка виробництва у вугільній, коксохімічній, нафтопереробній галузях з початку року залишається від’ємною, однак Мінекономіки підтверджує річний прогноз зростання ВВП у 8,2 відсотка. Після квітневого штилю знову дорожчає на 0,8 відсотка м’ясний ринок. Уряд Юлії Тимошенко демонструє виняткову вербальну нестриманість — обіцяють побудувати 11 нових енергоблоків на АЕС... Фонд держмайна оголошує про намір повернути в держвласність пакети акцій 191 приватизованого підприємства. Інфляція — 0,6 відсотка.

Разом:

Економіку лихоманить — квітневе зростання промвиробництва фактично дезавуйоване травневим спадом. Де-факто маємо бензинову кризу. Стрімка і через це хаотична перебудова виконавчої вертикалі свідчить про її слабкість. У районних і господарських судах прокочується хвиля позовів фізичних осіб стосовно порушення їх законних прав під час приватизації того чи того стратегічного об’єкта, участь у цьому процесі представника ФДМУ може лише відлякувати інвестора. Бізнес — інертний, недовірливий. Під час форуму «Регуляторна політика — запорука відкритості і прозорості влади» Президент Віктор Ющенко вже ставить перед чиновниками ультиматуми: або «єдині вікна» на кордоні і в держадміністраціях, або відставка. Попри артистичний оптимізм Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, вже очевидно, що уряд програє «війну» на обох фронтах — і за прогнозне зростання інфляції, і за прогнозне зростання ВВП.

Червень

Бюджетна резолюція свідчить про те, що уряд не збочить з курсу, спрямованого на зростання реальних доходів населення і пожвавлення внутрішнього попиту. Заборгованість у заробітній платі шахтарям сягає 312 мільйонів гривень. РАТ «Газпром» звинувачує НАК «Нафтогаз України» в несанкціонованому відбиранні 7,8 мільярда кубометрів природного газу з підземних сховищ, одразу попереджаючи, що з нового року підніме вартість палива для України до 160 доларів за тисячу кубометрів. Україна і Туркменистан підписують угоду про постачання туркменського газу в Україну на другу половину 2005-го і на 2006 рік за ціною 44 долари за тисячу кубометрів на кордоні Туркменистану й Узбекистану. У Києві відбувається міні-Давос — свого роду помаранчева тусовка міжнародних інвесторів за участю президентів сусідніх країн: мова про реформи, в які з огляду на економічну ситуацію мало хто вірить, і про найголовніше: ймовірний вступ до СОТ ще до кінця року. Інфляція — 0,6 відсотка.

Разом:

З огляду на інерційне зростання і високі інфляційні очікування, ми маємо малопродуктивну внутрішню політику. Попри декларації про європейський вибір, не маємо конструктивної зовнішньої політики. За такого розкладу годі сподіватися на продуктивний захист державних інтересів. Необгрунтовані звинувачення «Нафтогазу України» з боку «Газпрому» використовують як інформаційний привід для оголошення про ринковий формат цін на природний газ з 2006 року, відмову від залікової схеми за фіксованими цінами і тарифами, які закріплені міждержавним контрактом 2004 року. (Зрештою, як того і вимагала Державна Дума у відповідному Зверненні до глави російського уряду. — Авт.) Угода з Туркменистаном — дружній жест, але його не варто розцінювати як знаковий: по-перше, туркменський газ тече по російських трубах, по-друге, він вже посварив прем’єра з НАК «Нафтогаз України», котрий відмовляється за відсутності міждержавних договорів підписувати контракти з посередниками. Президент країни Віктор Ющенко бачить її в СОТ вже цього року. Він хоче, щоб його народ одержав конструктивну політику якнайшвидше, а Росія не перекрила Україні вхід до СОТ нездійсненними умовами. Одного бажання замало. Парламент спочатку має затвердити низку сотівських законопроектів.

Резюме.

Загальний фонд держбюджету в першому півріччі виконано на 106 відсотків, дефіцит у 755 мільйонів гривень покрито за рахунок доходів від приватизації. В активі уряду — боротьба за детінізацію економіки, нормалізація бюджетного процесу, зростання реальних доходів населення. В пасиві — інвестиційна анемія, скорочення виробництва в базових галузях, низькі ціни на металопрокат і високі — на залізорудну сировину, втрата традиційних ринків збуту у Південно-Східній Азії, падіння американського долара і погіршення інфляційного клімату.

Липень

НАЕК «Енергоатом» припиняє експорт електроенергії до Російської Федерації. Уряд пропонує пакетне прийняття законопроектів, необхідних для вступу до СОТ. У деяких регіонах спостерігається аритмія з виплатою пенсій. Світовий банк затвердив першу позику на підтримку стратегії розвитку для України в розмірі майже 251 мільйон доларів США. У Держрезерві закінчився цукор, і щойно Верховна Рада відхилила урядову пропозицію про встановлення тарифної квоти на ввезення 260 тисяч тонн цукру-сирцю. Ціни на солодкі кристали починають зростати по другому колу. Середня заробітна плата по країні на 34 відсотки вища за аналогічний показник попереднього року. Апеляційний суд Києва за позовами Генпрокуратури та Кабміну визнав неправочинною приватизацію 50 відсотків+1 акція Нікопольського заводу феросплавів. Інфляція — 0,3 відсотка.

Разом:

НАК «Нафтогаз України» спростовує звинувачення РАТ «Газпром» у непорядності. Однак гіпотетичну можливість енергетичної кризи в Україні, треба визнати, пропіарено доволі успішно. Блокування народними депутатами сотівських законопроектів розчарує всіх, хто сподівається, що Україна стане членом СОТ у 2005-му. Не довелося б їй погоджувати умови вступу до СОТ з Російською Федерацією, яка може до цієї ж мети дістатися хоч і наступного року, але раніше за Україну. Реприватизувати Нікопольський завод феросплавів буде чи не найважче, оскільки немає документів, які недвозначно свідчили б, що держава має тут пакет акцій. Не дивно, що рішення Апеляційного суду Києва цього ж місяця було зупинено в суді вищої інстанції. А зростання цін на цукор уже мало кого дивує...

Серпень

ЄС збільшує квоту на торгівлю деякими сталеливарними виробами на 2005—2006 роки. Затверджено Державну програму розвитку автодоріг загального користування на 2005—2010 роки. Сформовано групу високого рівня під орудою міністра палива та енергетики Івана Плачкова для переговорів з Росією стосовно всіх газових питань. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звинувачує так званих цукрових королів у накручуванні споживчих цін. Кабінет Міністрів визначив умови конкурсу з повторного продажу 93,02 відсотка акцій ВАТ «Криворіжсталь» зі стартовою ціною у 10 мільярдів гривень. Дніпропетровщина намолотила 2 мільйони 375 тисяч тонн зерна. У Самарі успішно пройшла презентація літака Ан-140. Підписано угоду про купівлю 93,5 відсотка акцій банку «Аваль» австрійською банкірською групою «Raіffeіsen Іnternatіonal Bank-Holdіng AG». Мінфін виділив кошти на погашення боргів перед шахтарями в розмірі 303535 гривень, субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів сягнули 115 млн. гривень. Інфляція — 0.

Разом:

Невиправданий радикалізм і поквапливість у прийнятті рішень змушують уряд працювати за фактом тієї чи іншої галузевої кризи. Реальний сектор економіки тим часом майже не кредитується, а «недорід» інвестицій в основний капітал на тлі експансії імпорту в країну дедалі відчутніше погіршує її торговельний баланс. У Юлії Тимошенко частіше говорить жінка, а не прем’єр, звідси — публічні звинувачення у бік власників цукрових заводів. ВВП зріс на 2,8 відсотка, однак реальні доходи населення вже перекрили всі історичні максимуми. Це призвело до того, що місцеві бюджети одержують доходи, які достатні лише для виплат заробітних плат і закупівлі енергоносіїв.

Вересень

На «Нікопольському феросплавному заводі» — бурхливий мітинг, який транслюється на телеканалі, підконтрольному народному депутатові Віктору Пінчуку. Підвищено на 15 відсотків заробітні плати працівникам бюджетної сфери. Ощадбанк повертає проіндексовані борги вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР шляхом погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Президент країни підписує укази про відставку уряду Ю. Тимошенко і секретаря РНБО, пояснюючи цей крок розколом помаранчевої команди. Сформувати новий склад уряду доручено главі Дніпропетровської облдержадміністрації Юрію Єханурову, кандидатуру якого схвалює парламент. Проект держбюджету-2006 у парламенті зазнає нищівної критики і рушає на повторне перше читання. Уряд береться за інвентаризацію 9700 регуляторних актів, які гальмують розвиток бізнесу, за дисбаланс зі сплати ПДВ (не відшкодовано майже 3,5 мільярда гривень), за фінансову стабілізацію в регіонах, яким бракує коштів для виплати заробітних плат, за нормалізацію продовольчих закупівель тощо.

Разом:

Прем’єру Юрію Єханурову та його команді дісталася економіка, перед якою вже постала перспектива рецесії і стагнації. Темпи зростання ВВП за вісім місяців уповільнилися в 2,32 разу, промислового виробництва — у 2,4, сільського господарства — у 1,7 разу, інвестиції скоротилися майже вчетверо. Торговельне сальдо з більш як 2,6 мільярда доларів звели майже нанівець. Однак і Президент, і новоспечений прем’єр розуміють, на які граблі наступати небезпечно, а це вже надихає. Очевидно, шлях до стабілізації економічних процесів пролягатиме по мінному інфляційному полю, і вже те добре, що просуватимемося вперед без уряду Юлії Тимошенко.

Жовтень

На засіданні Консультативної ради з питань іноземних інвестицій Віктор Ющенко визнає помилки минулого уряду. Підприємства АПК залучили від початку року 6,5 мільярда гривень кредитних ресурсів. Відкритий аукціон з продажу 93,02 відсотка акцій ВАТ «Криворіжсталь» починається зі стартової ціни у 12 мільярдів 600 мільйонів гривень, а закінчується продажем за 24 мільярди 200 мільйонів гривень. Держава відшкодовує експортерам ПДВ на 264 мільйони гривень більше за план. Після тривалого пошуку компромісів парламент ухвалює в першому читанні проект держбюджету на 2006 рік.

Разом:

Вражаюче. Якщо за критерій довіри до уряду Юрія Єханурова взяти поточне виконання держбюджету, то йому вочевидь довіряють мало не як своїм родичам. Але хоча бюджетний план істотно перевиконано, а «Криворіжсталь» продали феноменально вдало, більш як 30-мільярдна фіскальна нестача бюджетних коштів уже зв’язала руки проектувальникам держбюджету на рік наступний. По суті, вишукуючи кошти на фінансування соцсфери, АПК, вугільної галузі тощо, вони мають справу з двома табу: підвищувати податки і нарощувати дефіцит держбюджету. Це розуміє профільний комітет парламенту, а отже, є надія, що держбюджет ухвалять остаточно своєчасно.

Листопад

РАТ «Газпром» заявляє про намір переглянути в односторонньому порядку фіксовані ціни на природний газ і тарифи за транзит відповідно до євростандартів. Страйкують таксисти, на думку яких прийняті в першому читанні зміни до Закону «Про автомобільний транспорт» призведуть до монополізації ринку. Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов відкладає підписання довгострокового контракту на 30 років про постачання природного газу в Україну. АМКУ забороняє створювати державну авіабудівну корпорацію «Національне об’єднання «Антонов».

Разом:

Україні важко щось заперечити росіянам щодо економічної доцільності торгувати енергоносіями за фіксованими цінами. І тому, що через них терплять збитки росіяни, і тому, що, зрештою, потерпають українці, оскільки низькі ціни обмежують інвестиційну складову енергозберігаючих технологій. Але одномоментний перехід на вже озвучену ціну у 160 доларів за тисячу кубометрів природного газу виключається міждержавними домовленостями Він загрожує Україні дефіцитом газового балансу, який виявиться смертельним для розвитку матеріальної сфери виробництва і бюджету... На переговорах із Сапармуратом Ніязовим український прем’єр обіцяв особисто проконтролювати повноту розрахунків за туркменський газ, але так і не дочекався гарантій про підписання довгострокової угоди — знаково!

Грудень

На саміті «Україна—ЄС» офіційно оголошено, що Україна заслуговує на право називатися країною з ринковою економікою (імплементація цього поки що політичного рішення відбудеться упродовж одного-двох місяців). Верховна Рада схвалює держбюджет-2006. На переговорах з РАТ «Газпром» про підписання річного протоколу про умови поставок природного газу в Україну і його транзиту до Європи Україна пропонує поступовий перехід на ринкові ціни, наражаючись на чергове підняття ціни до 230 доларів за тисячу кубометрів. Переговорний процес переходить у стадію взаємних звинувачень та погроз і не завершується до кінця року. Інфляція — 0,9 відсотка.

Разом:

Інфляція споживчих цін за підсумками року на 2 відсотки менша від зареєстрованої 2004-го. Очевидно, що завдяки широкому спектру монетарних чинників. Але домінує високий попит на гроші, який сприяв зменшенню тиску доходів населення на ціни споживчого ринку всупереч багатьом передбаченням експертів. Це можна вважати феноменом року. Звичайно, країна не мала б такого благотворного впливу без розважливої, високопрофесійної бюджетної політики, яка заслуговує у звітному періоді на найвищий бал.

Резюме.

Непростий і повчальний рік. У другому півріччі майже вдалося запобігти двом загрозливим тенденціям. По-перше — трансформації інерційного скорочення економічного зростання в рецесію. По-друге — неконтрольованому зростанню цін на споживчому ринку. Інфляцію за підсумками року (грудень до грудня) — 10,3 відсотка, з огляду на перебіг економічних та політичних подій року (відкриття шлюзів для імпорту, ревальвацію гривні та ін.) можна вважати досягненням. Посилання окремих телеканалів на середнє значення інфляції у 13,5 відсотка щонайменше некоректне, оскільки 2004 рік піднімав, а не опускав інфляційну планку.