Вечірнє засідання 18 січня

Мільйони українців шукають кращого життя за кордоном. Статистичні дані різняться: їх — від двох до семи мільйонів. Оголошення про великі заробітки приваблюють. Однак про права, а точніше про їх обмеження (в кращому разі) для іноземців, воліють замовчувати. Наші громадяни практично не захищені ні соціально, ні юридично. І нерідко стають жертвами брудного бізнесу чи опиняються на гачку торговців людьми. З огляду на це народні депутати внесли зміни до деяких законодавчих актів (щодо посередництва з працевлаштування за кордоном).

Один із альтернативних законопроектів представив його автор Віталій Шибко. Однак Комітет з питань соціальної політики та праці, думку якого озвучив Олександр Стоян, підтримав інший законопроект, в якому більше чітких визначень і конкретики. Передбачено, що орган ліцензування має право перевіряти надані йому відомості протягом двох місяців з моменту їх отримання. Однак витрати на проведення перевірки здійснюватимуться за рахунок заявника. А у разі відмови в наданні ліцензії заявник має право оскаржити її до суду, виправити виявлені порушення та через три місяці надати нову заяву до органів ліцензування.

Крім того, орган ліцензування наділяється правом проводити планові та позапланові перевірки дотримання ліцензіатом умов. Проект містить вичерпний перелік випадків, коли ліцензія анулюється. Проте і це може бути оскаржено в судовому порядку.

Віталій Корж (БЮТ) зазначив: проект треба доповнити нормами про особливості проведення господарської діяльності щодо посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Більшість промовців була одностайна: прийняття після доопрацювання закону, який було ухвалено у першому читанні, зупинить постачання «білого товару» за кордон.

Зміни до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (щодо врахування матеріально-побутових умов сімей, які володіють земельною ділянкою) представила Лілія Григорович. За її словами, ініціатива спрямована на законодавче врегулювання тих невідповідностей, які шкодять забезпеченню прав дітей. Законопроект передбачає зміни, згідно з якими право малозабезпечених сімей на допомогу не обмежується, якщо в їх власності є земельна ділянка площею понад 0,6 га, яка з незалежних від сім’ї причин не дає прибутку.

Законопроект, котрий було прийнято в цілому, підтримали Комітет соціальної політики та праці і уряд.

На повторне читання відправлено законопроект про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Крім того, народні депутати відхилили проект закону про статус великих міст України і зміни до Кодексу законів про працю в Україні та скасування Закону України «Про визначення розміру збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), недостачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей».