Громадянське суспільство передбачає принципову зміну відносин та пріоритетів у цінностях управлінської діяльності. Якщо в суспільстві все гаразд, громада переважно не втручається у справи влади. Коли ж влада починає нехтувати інтересами народу, громадяни об’єднуються і захищають свої права.

Саме за таким сценарієм розгорталася ситуація у Кременчуці — місті, яке сьогодні можна назвати флагманом народних громадських ініціатив. Участь у зборах взяли майже 700 представників більш як 50 громадських організацій та політичних осередків, працівники промислових підприємств, закладів освіти, науки, культури. Активну участь у народному зібранні взяли почесні громадяни Кременчука — І. Білоусько, В. Коваленко, В. Матицин, В. Матійченко, Ф. Провізіон, В. Федорченко.

Основне питання, що обговорювалося на зборах, — це взаємодія влади і громади міста. Необхідність такої серйозної розмови назріла давно. Проте останньою краплею, що збурила і водночас згуртувала мешканців міста, стало необґрунтоване і не погоджене з городянами рішення місцевої влади про підвищення комунальних тарифів, не проведене через прозорий тендер рішення про будівництво елітного (замість соціального) житла на площі у 86 гектарів у центрі міста, незабезпечення достатнього фінансування освітніх закладів та інше.

Чому так сталося? Адже згідно з нормативними актами при міському голові має працювати громадська рада, якій відводиться важлива роль консультативно-дорадчого органу, що повинен забезпечувати тісний зв’язок влади з громадськістю шляхом організації зустрічей, консультацій, «круглих столів», громадських слухань тощо. Саме громадська рада має опрацьовувати отримані результати консультацій з народом, пропозиції і зауваження щодо вирішення місцевих проблем і завдань та подавати їх на розгляд виконавчій владі!

Такий орган справді було створено при кременчуцькому голові і працює вже цілий рік! Але фактично ніяк не виявив своєї активності та громадської позиції. І дивуватися тут особливо нема чому. Адже до складу цієї громадської ради були введені працівники міськвиконкому, керівники різних служб. Про яке врахування громадської думки тут може йти мова!? Фактично так сподівалися відгородитися від народу, щоб мати можливість келійно вирішувати питання, які необхідно обговорювати і погоджувати з громадою. Учасники зібрання висловили недовіру кременчуцькому міському голові.

Збори обговорили і затвердили проект положення про громадську раду, запропонували до її складу нових представників — керівників громадських організацій, активістів громадського руху, незалежних експертів, прийняли рішення вийти з ініціативою до міськради щодо створення у місті комітету народного контролю за роботою органів місцевого самоврядування.