Центр соціологічних досліджень при Київському національному університеті імені Т. Шевченка (директор К. Корж) та ТОВ «Центр консалтингу» (директор Д. Касьянов) дослідили роль і вплив вітчизняних фінансово-промислових груп на суспільно-економічний розвиток країни у 2005 році.

Висновки доволі промовисті. Серед найбільш впливових фінансово-промислових груп — «Систем Кепітел Менеджмент», «Приват» та «ІСД». До групи так званого середнього впливу увійшли «Інтерпайп» та «Укрпромінвест». Незначний вплив на суспільно-економічні та політичні процеси в країні здійснювали «Славутич», «УкрСибБанк», «Фінанси і кредит» та «Енергетичний стандарт». До речі, остання група, на думку експертів, найбільше залежить від іноземного капіталу. Найменше — «СКМ» та «ІСД», яких, навпаки, — найбільше цікавили виробничі активи за кордоном.

Активніше за інших, використовуючи неофіційні методи, лобіювали свої інтереси в органах влади групи «Приват» та «Укрпромінвест», найменш активно — «Фінанси і кредит». Групи «ІСД» та «УкрСибБанк» швидше за інших схилялися до компромісного розв’язання проблем у бізнесі і конкуренції, імідж найконфліктнішої закріпився за групою «Приват».

«Індустріальний союз Донбасу» активніше, ніж інші, здійснює модернізацію своїх потужностей, найпасивніше — група «Енергетичний стандарт». Тим часом, на думку Дмитра Касьянова і Костянтина Коржа, екологічна безпека виробництва нехтується фактично усіма ФПГ.

У так званому рейтингу соціальної корисності, що враховує такі чинники, як соціальна та екологічна діяльність, підтримка культури та освіти тощо, лідерство утримує «ІСД», а замикають його — «Славутич» та «Приват». Остання, відповідно до результатів дослідження, посідає перше місце у рейтингу деструктивності для інтересів суспільства, який формувався з оцінок лобіювання своїх інтересів неофіційними методами, використання корупційних схем, нехтування правами трудових колективів тощо. Проте експерти впевнені, що група «Приват» торік мала чи не найбільший вплив на суспільно-політичні процеси. Тож чи варто дивуватися, що серед висновків експертів і такий: методи взаємодії фінансово-промислових груп з державою переважно мають закритий, тіньовий, неофіційний характер.