Ранкове засідання 19 січня

Замість установленого часу голосування на виборах народних депутатів і депутатів місцевих рад з 8-ї до 20-ї години голосувати можна буде вже з 7-ї і до 22-ї. Так вирішив парламент, посилаючись на відомі труднощі на дільницях під час минулих виборів (стовпотворіння на дільницях не забули?). Щоправда, Центрвиборчком, від імені якого виступав його голова Ярослав Давидович, просив продовжити час голосування до 23-ї години. Одначе депутати виходили з того, що виборець став організованіший, свідоміший і має врахувати попередній досвід та вчасно прийти на дільницю.

Водночас із цим була й більш делікатна законодавча пропозиція — внести зміни, що дозволяють судам на місцях у день голосування поповнювати складені заздалегідь списки виборців. Звісно, якщо з такою заявою звернеться відповідний громадянин. Одні депутати виходили з того, що громадянину треба навіть останньої миті надати можливість скористатися своїм конституційним правом і проголосувати, а інші нагадували: наш виборець став такий свідомий, що може забезпечити себе цим правом ще до дня виборів, тобто елементарно перевірити наявність свого прізвища у виборчому списку. Відверті опоненти прийняття такого законопроекту, зокрема представник УНП Іван Заєць, з парламентської трибуни заявили, що це база під фальшування виборів. Борис Беспалий дотепно назвав минулий досвід круїзів цілих автобусів від дільниці до дільниці виборчим туризмом.

Найбільше голосів депутатів набрала пропозиція дозволити судам приймати рішення про участь того чи того громадянина у виборах у день голосування в разі наявності у його паспорті відмітки про проживання. Одначе ця пропозиція не пройшла, хоча за неї дуже активно голосували представники впливової фракції «Регіонів України». Ще менше голосів набрала пропозиція депутата А. Оржаховського (КПУ) про надання права поповнювати списки виборців у день голосування самим комісіям.

Одразу три законопроекти були присвячені забезпеченню пільг громадян зі статусом дітей війни — це проекти законів про внесення змін до закону «Про Державний бюджет України на 2006 рік». Ідеться про передбачені законодавством 25-відсоткові пільги дітей війни у сплаті за комунальні послуги та надбавки до пенсій. Законопроект Адама Мартинюка передбачає запровадження першої пільги з 1 січня цього року, а другої — тобто надбавки до пенсії — поетапно, відповідно до наповнення державної казни.

Пильний Юрій Кармазін звернув увагу, що третій законопроект, автором якого є Валерій Коновалюк, відрізняється від попередніх двох (А. Мартинюка, М. Степанова) хоч і непомітною, але дуже істотною обставиною — він не дозволяє відкладати процес забезпечення дітей війни пільгами відповідно до результатів виконання бюджету. На що реплікою відреагував Адам Мартинюк: а як бути в разі, коли уряд і далі зволікатиме із прийняттям відповідних рішень?

Більшість парламентаріїв у ході обговорення сходилися на тому, що під час бюджетних баталій було досягнуто компромісного рішення, — на пільги дітям війни передбачили 700 млн. грн, але всі ці норми «десь зникли». Одне слово, і про це казали прямо, бюджет намагалися сфальсифікувати.

У відповідь заступник міністра фінансів пан Матвійчук заперечив будь-які фальсифікації, назвав «космічну» суму коштів, необхідну для забезпечення всіх цих пільг, і застеріг парламентаріїв щодо розбалансування місцевих бюджетів і Пенсійного фонду. Певну ясність внесла в. о. голови бюджетного комітету Верховної Ради Людмила Супрун, яка заявила, що фальсифікацій не було, 25-відсоткова пільга під час сплати комунальних послуг для дітей війни діє з 1 січня, і Кабінет Міністрів зобов’язаний був прийняти відповідну постанову на забезпечення цієї норми. Залишилося одне — змусити уряд виконати цю норму, і потреби прийняття обговорюваних законів, як вона сказала, немає.

З окремою неординарною думкою виступив депутат Валерій Асадчев, який звинуватив колег-парламентаріїв у спробі «протягнути» під виглядом пільги для дітей війни і пільги для мільйонерів та багатих депутатів та урядовців, які підпадають під статус дітей війни. Невже, — сказав він, — ці багаті люди не можуть заплатити за комунальні послуги? Тому він запропонував істотне уточнення до законопроекту: передбачити пільги лише для малозабезпечених дітей війни. Одначе пропозиція набрала лише 214 голосів. Зрештою, підтримали законопроект, автором якого є Адам Мартинюк.

На початку засідання парламентарії хвилиною мовчання вшанували свого колегу Володимира Єщенка, який напередодні пішов із життя.