Аргументи не переконали

Депутати обласної ради не дали згоди на притягнення до кримінальної відповідальності двох своїх колег. На позачерговій сесії з проханням дати таку згоду виступив прокурор області Микола Стоянов.

У першому випадку йшлося про депутата Першотравневої міської ради, головного лікаря Першотравневої дитячої лікарні Миколу Покотилова.

Йому пред’явлено звинувачення в одержанні хабара в розмірі 200 доларів. Як стверджують представники прокуратури, головлікар шляхом вимагання одержав гроші від жінки, яка хотіла влаштуватися на роботу в лікарню як медсестра. Під час одержання хабара Покотилова було затримано в службовому кабінеті. Проте депутати Першотравневої міської ради (26 голосів із 31) не дали згоди на притягнення свого колеги до кримінальної відповідальності. У зв’язку з цим прокуратура звернулася з подібним проханням до облради. Виступаючи перед депутатами, Микола Покотилов, який пропрацював на своїй посаді 21 рік, запевнив, що факт одержання хабара — підставний, а потерпіла давно відома своїм неприязним до нього ставленням. Депутати облради одноголосно проголосували проти дачі згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутата.

На сесії також було розглянуто питання, ініціатором якого виступила Генеральна прокуратура України. Заступник глави цього відомства направив подання щодо дачі згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутата обласної ради Віктора Бездольного. Як колишній керівник ДП «Дельта-лоцман» він звинувачується в зловживанні службовим становищем протягом 2001—2005 років. Зокрема, йдеться про його дії з укладання договору зі страховою компанією, передачі в користування автомобілів іншим державним організаціям і одержання завищеної зарплати.

Депутати заслухали Віктора Володимировича, який навів аргументи на користь законності своїх дій. Крім того, він повідомив, що нині триває судовий процес з позову про відновлення його на посаді директора підприємства, з якої, на його думку, було звільнено незаконно.

Депутати і в цьому випадку одноголосно висловилися проти притягнення колеги до кримінальної відповідальності.

Олена ІВАШКО.

Миколаїв.

У ролі ображених

Сесія Дніпропетровської облради затвердила новий склад обласної територіальної виборчої комісії. Депутати скасували своє ж аналогічне передноворічне рішення.

Депутат Сергій Качанов оприлюднив список членів ТВК, які представляють 12 політичних партій та блоків. Серед них: НСНУ, Народний блок Литвина, Партія регіонів, КПУ, Народний рух України, ВО «Батьківщина», СДПУ(о), ПЗУ, «Трудова Україна», ВО «Громада», ПППУ, ПРП. Він зауважив, що через порушення пред’явлених законодавством вимог не було включено до її складу представників УНП, СПУ, НДП, партій «Пора», «Захисників Вітчизни» та інших політичних сил регіону.

Жодних заперечень у сесійній залі запропонований склад членів ТВК не мав. Кожного з них персонально представили депутатському корпусу. Після чого й проголосували.

Згодом керівник обласної організації СПУ Юрій Олексієнко, що був присутнім на сесії, так оцінив ситуацію:

— Було зроблено все, щоб «ненадійних», неугодних членів до комісії не включати, щоб не проводити жеребкування, передбачене чинним законодавством, за цим уже простежується вплив адміністративного ресурсу, адже ми до цього брали участь у роботі попередньої ТВК...

А народний депутат соціаліст Анатолій Клименко вважає, що обласним лідерам СПУ треба активніше та організованіше працювати на авторитет партії, тоді соціалісти не виступали б у ролі ображених.

Михайло СКОРИК.

Дніпропетровська область.