Вирішувати конфлікти через діалог

Президент Віктор Ющенко провів розмову з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Як повідомили у прес-службі глави держави, вони обговорили ситуацію у країні та досягли узгодженої позиції щодо проведення напередодні парламентських канікул спільного засідання Верховної Ради та Кабінету Міністрів за участю глави держави. Мета засідання — пошук компромісу в нинішній політичній ситуації.

Президент ще раз наголосив, що його позиція незмінна: заради порозуміння і стабільності в державі відповідальна політична еліта повинна вирішувати всі конфлікти у діалозі, за столом переговорів. Глава держави висловив переконання, що сьогодні всім сторонам конфлікту і представникам усіх гілок влади треба відмовитися від передвиборних емоцій, відкинути некоректні заяви на адресу своїх колег та продемонструвати повагу до України та українського народу.

При цьому Президент закликає політичну еліту проявляти своїми діями повагу до Конституції та закону й керуватися передусім національними інтересами.

Зворотний зв’язок із виборцями

На особистих прийомах у Верховній Раді побували відвідувачі з усіх регіонів України. Як повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради, з початку восьмої сесії Верховної Ради України четвертого скликання у приймальні парламенту було проведено 38 особистих прийомів громадян. Вони відбулися в сесійний період відповідно до графіка особистого прийому громадян головами парламентських комітетів, керівниками депутатських фракцій і груп, який затверджено розпорядженням Голови Верховної Ради України на кожну сесію.

Під час особистих прийомів відвідувачі порушили 166 питань, що майже на 30 відсотків більше, ніж упродовж роботи сьомої сесії Верховної Ради України четвертого скликання. Найчастіше відвідувачі зверталися стосовно забезпечення законності та охорони правопорядку (30,8 відсотка від загальної кількості порушених питань), житлового, комунального та шляхового господарства (24,6 відсотка), соціального захисту та пенсійного забезпечення населення (12,7). Людей також турбують проблеми реформування економіки, сільського господарства, державного будівництва, діяльності місцевих рад та державних адміністрацій.

Переважну більшість письмових звернень громадян, отриманих під час особистих прийомів, розглядають і опрацьовують у парламентських комітетах та депутатських фракціях і групах.

Особистий прийом громадян головами парламентських комітетів, керівниками депутатських фракцій і груп відбувається у приймальні Верховної Ради України за адресою: м. Київ, вул. Банкова, 6-8. Телефон для довідок — 255-42-46.

Звинувачення безпідставні

Деснянський районний суд Києва задовольнив позов Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до екс-майора Управління держохорони Миколи Мельниченка про захист честі і гідності та зобов’язав останнього вибачитися, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Рішенням суду визнано такими, що не відповідають дійсності і плямують честь і гідність В. Литвина, висловлювання М. Мельниченка про нібито причетність Голови Верховної Ради до вбивства Г. Гонгадзе. Зокрема, визнані такими, що не відповідають дійсності, заяви М. Мельниченка про нібито очевидні підстави у В. Литвина ненавидіти Г. Гонгадзе; про те, що В. Литвин давав вказівки щодо долі журналіста; про нібито особисте збагачення В. Литвина шляхом «пограбування державних підприємств».

У рішенні суду зазначено, що відповідач на судові засідання не з’явився. А повістки, надіслані на останні відомі адреси його проживання, були повернуті в суд з актами ЖЕКів про неможливість їх вручення, оскільки відповідач не проживає за адресою його реєстрації, а повнолітні родичі М. Мельниченка одержати судові повістки для передачі відповідачеві відмовилися. Суд також запросив М. Мельниченка взяти участь у процесі через газету «Голос України».

Деснянський районний суд зазначає, що розповсюджені М. Мельниченком факти про В. Литвина неправдиві, оскільки по суті є звинуваченнями у здійсненні злочинів. До того ж жодних рішень судів, які встановили б причетність В. Литвина до здійснення злочинів, не існує.

Суд зобов’язав Миколу Мельниченка в п’ятнадцятиденний термін з моменту, коли рішення суду набуде чинності, спростувати на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» для ЗМІ розповсюджену ним неправдиву інформацію і вибачитися перед Володимиром Литвином за завдану моральну шкоду. З М. Мельниченка також утримано судові витрати в розмірі 17 гривень.