Вечірнє засідання 17 січня

Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроекти про засади функціонування ринку природного газу в Україні. Усі три проекти законів — у авторстві лідера фракції «Наша Україна» Миколи Мартиненка, його однофракційця Юрія Оробця, «нашоукраїнця» Сергія Слабенка та «народника» Василя Надраги — мали на меті одне: законодавчо врегулювати проблеми вітчизняного ринку газу, а також зберегти провідну роль держави в управлінні та регулюванні ринку природного газу. За словами Василя Надраги, зокрема, треба чітко визначити, хто є споживачем, постачальником і транспортувальником газу, що таке газотранспортні мережі, питання квотування бюджетних організацій, котрі отримують природний газ, тощо. Юрій Оробець переконував, що прийняття законопроекту ліквідує монопольне становище на ринку, дасть можливість забезпечити недискримінаційні доступи до газотранспортної мережі, сформувати економічно обгрунтовані тарифи, забезпечити раціональне споживання природного газу та впровадити енергозберігаючі технології.

Однак під час обговорення думки депутатів розділилися. І хоча проекти законів, які обговорювали в сесійній залі, не мали прямого стосунку до нещодавно підписаної україно-російської угоди про постачання і транзит газу, ця тема домінувала під час дискусії. Сергій Жижко («Наша Україна») зауважив, що посиленої уваги, зокрема, потребує діяльність посередницьких структур, котрі не мають стосунку до транспортування, зберігання, розподілу, постачання і споживання природного газу, але контролюють грошові потоки газового ринку. А Володимир Новак (фракція КПУ) звинуватив владу в тому, що вона робить за спиною свого народу свій бізнес. «Про який ринок природного газу в Україні можемо говорити, якщо від народу навіть приховують ціну на газ?» — сказав депутат і заявив, що комуністи не голосуватимуть за жоден із поданих законопроектів. Натомість соціаліст Микола Рудьковський переконував, що не приймати ніякого законодавства у газовій сфері — це неправильний і безвідповідальний підхід, бо якщо не врегулювати постачання газу на територію України, матимемо одну кризу за іншою. Зрештою, всі три законопроекти відправлено на повторне перше читання.

Така само доля очікувала й на ще два проекти законів — про внесення змін до Закону «Про державну підтримку малого підприємництва» (щодо фондів підтримки) і до деяких законів України стосовно платіжних засобів. Натомість у першому читанні схвалено чотири депутатські законопроекти про внесення змін до Закону «Про статус гірських населених пунктів в Україні».