Ранкове засідання 18 січня

Події навколо газового конфлікту, російського Чорноморського флоту та українського маяка стали лейтмотивом у виступах, заявах і запитах народних депутатів.

Народні депутати, так і не змогли внести до порядку денного жоден із законопроектів, які ще залишаються актуальними і необхідними для вступу України до СОТ. «Досить протягувати антинародні проекти», — твердили комуністи. А Сергій Матвієнков (СПУ) просив надати розрахунок за кожним документом: що Україна виграє чи програє. Володимир Литвин зазначив, що у фракціях і групах треба провести відповідні консультації і знову обговорити доцільність прийняття «сотівських» проектів.

Парламентарії включили до порядку денного і прийняли за основу зміни до законопроекту «Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини» (стосовно об’єктів житлового фонду). Ним пропонується вищезазначену заборону не поширювати на об’єкти житлового фонду, які розташовані у будинках-пам’ятках культурної спадщини місцевого значення. Щоправда, за умови забезпечення власниками житла належного збереження пам’ятки. Якщо законопроект буде прийнято, громадяни зможуть реалізувати своє право на приватизацію житла. Культурна спадщина має зберігатися для нащадків, зазначав Юрій Кармазін («Наша Україна»). З ним погодилися більшість промовців, хоча Андрій Шкіль (БЮТ) наголошував, що питання досить делікатне, актуальне, але не на часі. Скажімо, у Львові в багатьох безцінних пам’ятках архітектури мешкають люди. Для їх відселення треба дуже багато коштів. А скупити всі кам’яні шедеври неможливо. Та й запитання: у який спосіб власник житла забезпечуватиме належне збереження пам’ятки і яку відповідальність нестиме за незабезпечення належного збереження, — залишилися без відповіді.

У першому читанні було прийнято й законопроект про внесення змін до ст. 1 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (щодо споживчої кооперації). За словами доповідача Володимира Пака, дія вищезазначеного закону не поширюється на торговельну діяльність та діяльність з надання побутових послуг саме підприємств «споживчої кооперації» (а не підприємств і організацій «Укркоопспілки», як це є на сьогодні).

Зміни до Водного кодексу України, які депутатський корпус підтримав у першому читанні, представив перший заступник голови Державного комітету з водного господарства Віталій Лелявський. Документом визначено такі поняття і терміни, як суб’єкт та об’єкт водних відносин, забруднення вод, забруднююча речовина, перерозподіл водних ресурсів тощо. Водні об’єкти місцевого значення та ставки у басейнах річок загальнодержавного значення можна буде передавати в оренду (орендна плата зараховуватиметься до відповідного місцевого бюджету та до державної казни відповідно).

Депутати ухвалили в першому читанні і законопроект «Про відшкодування за рахунок держави матеріальної шкоди громадянам, які потерпіли від злочину». Документом пропоновано передбачити відшкодування за рахунок держави матеріальної шкоди (розмір якої перевищує п’ятикратний мінімальний розмір заробітної плати), завданої фізичній особі злочинним посяганням на життя, здоров’я або її майно, якщо компетентні державні органи протягом шести місяців не встановили особу, яка вчинила цей злочин. Сума відшкодування не оподатковуватиметься. Втрати відшкодовуватимуть громадянину в повному обсязі, але вони не повинні перевищувати 100 мінімальних розмірів заробітної плати, визначеної законом на час прийняття судом рішення у справі про відшкодування.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради привітав з днем народження Володимира Нечипорука (на знімку) та оголосив про вихід народного депутата Миколи Жулинського з «Нашої України» і його входження до фракції ПППУ.