Верховна Рада цього пленарного тижня навряд чи повернеться до питання призначення суддів Конституційного Суду. Таку думку висловив Перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк на прес-конференції після закінчення погоджувальної ради. На його переконання, чотири вакантні посади від парламенту так і залишаться вільними через те, що фракції, які постійно говорять про відсутність Конституційного Суду, участі в голосуванні фактично не беруть і водночас не пропонують інші кандидатури.

Отже, відбувається «політична гра», зауважив Адам Мартинюк. А тому прогноз песимістичний, зазначив він. Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради привернув увагу журналістів до тексту листа Президента до Верховної Ради. У ньому, зазначив він, міститься вимога скасувати постанову про відставку уряду. «На превеликий жаль, нинішній Президент за поведінкою і формою висловлювань дедалі більше нагадує попереднього главу держави», — зауважив Адам Мартинюк. Жоден законодавчий акт, наголосив він, не передбачає права глави держави ставити вимоги перед вищим законодавчим органом країни. Звертатися з проханням, пропозицією, законодавчою ініціативою скасувати своє рішення може, але не з вимогою, констатував Адам Мартинюк.

Щоправда, підстав говорити про імпічмент Президента немає, переконаний він. Зокрема, через те, що достатньої кількості голосів — 375 — у парламенті немає.

А щодо подій у Криму із захопленням маяків, то Адам Мартинюк переконаний: це питання у тій чи іншій формі у парламенті розглядатиметься. Принаймні, зауважив він, на погоджувальній раді пролунала пропозиція створити тимчасову слідчу комісію з питань Чорноморського флоту. Хоча, зауважив він, це питання вже кілька разів ставили на розгляд парламенту, але сесія його не підтримала. «У проблемах з Чорноморським флотом, як і з газом, треба менше робити заяв, а спокійно, на дипломатичному рівні розібратися, що і кому належить, нагнітання ситуації ні Україні, ні Росії користі не дасть», — переконаний Адам Мартинюк.