Завдяки допомозі київських лікарів та німецьких спонсорів

До Інституту отоларингології ім. професора О. С. Коломійченка привезли діток-щасливчиків. На ялинку і зустріч з рятівниками.

Своєрідними Дідами Морозами були: завідувач відділу Республіканського центру відновлення слуху при цьому інституті професор Юрій Сушко, доктор медичних наук Олег Борисенко, кандидат медичних наук Ілона Срібняк, ще кілька працівників центру. І гість з Німеччини Хартмут Кепплер. Адже саме він зібрав немалі кошти — понад 60 тисяч євро для закупівлі «електронних вух». Це сучасні мікроелектронні машини, що дають можливість дітям, які втратили слух, чути довколишній світ.

...Вони танцювали разом із учасниками хору німецької народної пісні при посольстві ФРН в Україні. Сміялися й раділи цим хвилинам повноцінної співучасті у святі. Бо вони все розуміли.

«Електронні вуха» вже давно виготовляють в Австрії, Австралії, США, Франції. Нині вартість кожного пристрою становить близько 20 тисяч євро. Останні два роки держава виділяє кошти для закупівлі 20 імплантатів, а потребують таких операцій сотні глухих дітей і дорослих.

Німецький інженер-будівельник, нині пенсіонер Хартмут Кепплер з міста Веймар з 1990 року разом з членами місцевого «Товариства допомоги дітям Чорнобиля» організував оздоровлення 128 груп українських діток у своєму місті. У першій групі було понад 300 дітей, в наступних — у середньому по 20.

— Наші багаті, як і ваші, займаються своїм багатством, їм не до нещасних діток, наголосив у нашій розмові Кепплер. — Мені багато хто обіцяє допомогти. Нам і брати Клички обіцяли... Та, мабуть, забули. Особливо відчутну грошову допомогу надає наша актриса Вітта Поль. Зараз у мене є борг, але я продовжуватиму свою місію, — твердо запевнив він.

Складні й надто відповідальні операції успішно здійснюють золоті руки лікарів центру, зокрема, Юрія Сушка, Олега Борисенка, Ілони Срібняк. За рік тут роблять у середньому понад 1000 різних операцій на вусі, а із вживлення слухових електронних пристроїв — одиниці.

Отож ми маємо своїх добрих фахівців. А де відшукати своїх Кепплерів і Полів?