Олексію Борисовичу, за якою ціною купує Україна російський газ?

— Сьогодні ціна російського газу, який ми поставляємо в Україну, становить 230 доларів за 1000 кубометрів. Оскільки ми з Києвом перейшли на ринкові принципи роботи, ціна на наш газ для України може підвищуватись, а може і знижуватись. Адже ціни на газовому ринку прив’язані до цін на нафтопродукти. Якщо ціни на нафтопродукти зростають, то, цілком природно, зростає й ціна на газ, а якщо ціна на нафту падає, відповідно ціна на газ знижується. Тому ціна на газ на українському ринку може бути протягом деякого часу і вищою, і нижчою. Ринок усе розставить на свої місця.

— Це стосується всіх країн колишнього Радянського Союзу, в тому числі і тих, котрі перебували в неприродних, привілейованих, стосунках із «Газпромом»?

— «Газпром» переходить на ринкові принципи роботи абсолютно з усіма, без винятку, республіками колишнього радянського простору, що імпортують російський газ. Тепер тільки європейський ринок визначить ціни на російський газ. А перед ринком усі рівні. Перехід на ринкові принципи роботи — це перехід на грошові взаєморозрахунки і повне виключення непрозорих бартерних схем.

— Сьогодні багато говорять про непрозорість газових відносин з Росією.

— Відповідно до угоди, підписаної на початку січня між «Нафтогазом України» і «Газпромом», компанія «Росукренерго» є єдиним імпортером і російського і середньоазіатського газу на територію України. З російської сторони в цьому спільному підприємстві бере участь стовідсоткова «дочка» «Газпрому» — це «Газпромбанк». Тобто російська сторона абсолютно прозора і за власністю, і за структурою. Що стосується Києва, то Україна в цьому підприємстві представлена іноземним банком. Росія неодноразово порушувала питання про те, що було б правильно, якби засновниками в цьому спільному підприємстві виступали «Газпром» і «Нафтогаз України». З огляду на масштаб угоди, її суспільну значущість, було б логічно, щоб Україна була в цьому підприємстві представлена не іноземним банком, а державною компанією.

Записав Віктор Тимошенко.

Москва.