Учора у Верховній Раді відбулися парламентські слухання «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків: проблеми та шляхи їх вирішення». Актуальність проведення слухань спричинена численними зверненнями мешканців гуртожитків до парламенту про порушення їхніх житлових прав.

Про важливість і актуальність розмови наголосив і заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський, який головував на слуханнях. За його словами, житлове питання — одна з найгостріших проблем, яка стоїть ще з 1991 року. «У спадок від СРСР нам дісталося близько 2 мільйонів сімей — громадян України, які потребували покращення житлових умов. Ця цифра не відображає реального стану речей. На сьогодні таких сімей налічується близько мільйона. Із цього мільйона 454 тисячі — мешканці гуртожитків, які потребують покращення житлових умов», — зауважив Руслан Кошулинський. У свою чергу заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, зазначив, що процес приватизації житла розпочався з 1992 року, однак поза увагою цього процесу залишилися громадяни, які постійно проживають у гуртожитках і не мають іншого житла.

Лише у 2009-му було ухвалено Закон «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Відповідно до цього закону громадянам, які не мають власного житла, проживають у гуртожитках і на законних підставах зареєстровані в гуртожитках понад п’ять років, надано право реалізувати свої житлові права шляхом приватизації жилих і нежилих приміщень у гуртожитках, в яких вони проживають. Для забезпечення цього права законом встановлено, що у власність територіальних громад мають бути передані гуртожитки державних підприємств та включені (гуртожитки) до статутних капіталів акціонерних товариств, створених під час приватизації та корпоратизації.

На жаль, цей закон не виконується повною мірою, про що свідчить значна кількість звернень і скарг мешканців гуртожитків до профільного комітету. Про порушення житлових і майнових прав мешканців гуртожитків свідчить і аналіз стану виконання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування Рекомендацій комітетських слухань, проведених 25 квітня 2012 року.

Тож мета слухань, зауважив Руслан Кошулинський, — щоб у результаті гострої розмови була опрацьована максимальна кількість пропозицій для осучаснення і внесення змін до чинного законодавства.

Варто зазначити, що учасникам слухань, щоб потрапити до сесійної зали, довелося вистояти у величезній черзі, а все через те, що було посилено заходи безпеки. Адже зранку, як повідомив головуючий, було повідомлено про замінування Верховної Ради.

Докладніше в наступному числі газети.

ДОВІДКОВО

За даними Держкомстату, загальна кількість гуртожитків станом на 1.05.2014 р. — 9 561 одиниця. З них навчальні, відомчі та інші — 6 189 одиниць, комунальної форми власності — 1957, державної форми власності — 761, гуртожитків, що ввійшли до статутних капіталів товариств, — 654 одиниці. Загалом у гуртожитках державної, комунальної форм власності та таких, що ввійшли до статутного капіталу товариств, проживають 454 тисячі людей.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.