У посольстві Туркменистану в Москві «Голосу України» спростували розповсюджене минулої п’ятниці російськими ЗМІ повідомлення про те, що туркменський президент під час візиту до Росії запропонує нову ціну на газ. «Жоден туркменський чиновник цього не казав», — підкреслили в прес-службі посольства. Тим часом там відмовилися коментувати мету пущеної чутки, яку, нагадаємо, в день її поширення відмовилися коментувати в Києві й Ашгабаті.

Однак це не означає, що на темі газових переговорів можна поставити крапку. Аналітики вважають, що фіксованої ціни: будь то стара в 50 доларів за тисячу кубометрів газу чи нова в 95, — не буде ніколи. Фіксована ціна вигідна насамперед олігархам, бо вони закладають її у вартість своєї продукції. Для звичайних же споживачів фіксована ціна, з одного боку, начебто гарантує непідвищення вартості комунальних тарифів, але, з другого, інвестори ніколи не вкладатимуть гроші в житлово-комунальне господарство України. А це означає удар по нашій з вами кишені.

Ціна російського газу для України може коливатися залежно від змін на нафтовому ринку, заявив глава «Газпрому» Олексій Міллер в інтерв’ю телеканалові «Росія». «Тому ціна на українському ринку російського газу може бути протягом деякого часу і вищою, а може бути і нижчою», — підкреслив він. До речі, Президент РФ Володимир Путін не виключає, що в майбутньому ціна за російський газ, який поставляється в Україну, може знизитися.

Критиків угоди багато. Їхні аргументи відомі. Однак не можна не брати до уваги наявні позитиви: збережено баланс газу для України, українська труба — наш стратегічний об’єкт — не стала предметом торгу, Київ за нинішніми домовленостями реально одержує найдешевший (!) газ за всю історію незалежності країни. Парадоксально, але факт: нинішній газ по 95 дол. у загальній економічній схемі обходиться нам дешевше за той бартерний, який ми одержували по 50 дол. за 1 тис. кубометрів.

Та залишається загадкою питання про посередника і приватних осіб, що стоять за ним. Керівництво «Нафтогазу України» зверталось до «Райффайзенбанку» з пропозицією викупити 50% належних дочірній компанії цього банку акцій у «Росукренерго» або ж частину цього пакета, але позитивної відповіді так і не одержало. Про це повідомив глава правління «Нафтогазу України» Олексій Івченко. Коментуючи заяви деяких українських політиків про те, що в «Росукренерго» зацікавлені деякі українські посадові особи, котрі лобіюватимуть свої інтереси, Івченко повторив слідом за в. о. прем’єра Юрієм Єхануровим: «Мені відомі офіційні дані про те, що засновником «Росукренерго» є «Газпромбанк», який є стовідсотковою дочкою російського «Газпрому», і «Райффайзен Інвестмент», який є стовідсотковою дочкою «Райффайзенбанку». Приватні особи мені невідомі».

За розкриття таємниці про реальних акціонерів виступив навіть голова правління «Газпрому» Олексій Міллер. Представники «Райффайзенбанку» обіцяють обнародувати імена осіб, яких вони представляють, тільки через рік-півтора, коли акції «Росукренерго» буде переведено у вільний обіг. До того часу ця інформація залишатиметься банківською таємницею.

А тим часом Україна розширює географію власного видобутку газу. Як повідомляє наш власкор Сергій Кравченко, на території Магдалинівського району Дніпропетровської області відкрито нове, Східно-Виноградівське, газове родовище. Запаси газу на ділянці оцінюються в 400 млн. кубометрів. Для порівняння: в опалювальний сезон тепломережі Дніпропетровська споживають до 80 млн. кубометрів газу на місяць. На сьогоднішній день зону пошуково-розвідувального буріння на родовищі розширено. Зокрема, почато монтаж бурового верстата для буріння свердловини № 3. Позитивні результати буріння дадуть можливість приростити ще близько 75 млн. куб. м.