У вівторок сталася відставка Кабінету Міністрів. Після заслуховування звіту Прем’єр-міністра Юрія Єханурова про «газові» домовленості з росіянами і емоційного обговорення підписаних угод 250 народних обранців проголосували за таке рішення. Воно спричинило неоднозначні оцінки і серед політичного істеблішменту, і в суспільстві.

Фактично тиждень, що минає, пройшов під знаком урядової відставки. Президент України Віктор Ющенко після повернення із Казахстану звернувся до Верховної Ради з проханням скасувати постанову, бо, мовляв, вона виходить за межі правового поля. І провів позачергове засідання Кабінету Міністрів, на якому заспокоїв урядовців, що вони працюють у традиційному режимі, а не з додатком «виконуючих обов’язки».

Натомість більшість народних обранців, які голосували за відставку уряду, наполягають на своєму. І вважають, що уряд не може приймати стратегічних рішень і підписувати міжнародні угоди. Водночас вони вчергове не змогли обрати свою частину суддів Конституційного Суду. А отже, привести до присяги решту, які вже обрані своїми колегами і призначені главою держави. Проте попри емоції, які спричинила урядова відставка, народні обранці зуміли прийняти добрий десяток законів, а також ратифікувати низку міжнародних угод.

Однак на цьому парламентарії не заспокоїлися і вчора прийняли рішення скоротити зимові канікули і продовжити ще на тиждень нинішню сесію Верховної Ради.

Триває і виборчий процес. Центральна виборча комісія продовжує реєструвати кандидатів у народні депутати від різних політичних сил. Хоча уже відомо, що в парламентських перегонах візьме участь 42 партії і виборчі блоки. Тобто учасників парламентських виборів буде більше, аніж у попередні роки — 1998-й та 2002-й. Можливо, це пояснюється тим, що цьогорічні вибори проходитимуть винятково за пропорційною системою.

Паралельно відбувається формування територіальних виборчих комісій. І тут не обходиться без скандалів. Деякі рішення органів місцевого самоврядування вже оскаржено в судах. А це свідчить, що третя гілка влади також стане активним учасником виборчих перегонів.

Минулого тижня розпочався відкритий процес і над безпосередніми вбивцями журналіста Георгія Гонгадзе. Однак засідання знову було перенесено, тому що стало погано одному з обвинувачених. Не краще було й колегам, бо процес проходив у залі, не розрахованому на таку кількість людей. Отож працівники ЗМІ звернулися з колективною заявою про порушення кримінальної справи проти міліціонерів, які охороняли вхід до зали.

Власне, нинішній сесійний тиждень став прологом цьогорічного політичного сезону. Отже, немає сумніву: 2006 рік буде спекотним. І невідомо, коли спаде ця політична спека.