Вечірнє засідання 12 січня

Хто блокує обрання і приведення до присяги суддів Конституційного Суду України? Цією реплікою обмінювалися пропрезидентські й опозиційні фракції протягом усього засідання. Ще на його початку Голова Верховної Ради Володимир Литвин оприлюднив інформацію стосовно кількості народних обранців, які взяли участь в останньому голосуванні за призначення на посади суддів КС: КПУ — 24, «Наша Україна» — 2, Народна партія — 19, БЮТ — 12, СПУ — 15, Народний блок Литвина — 22, СДПУ(о) — 1, група «Відродження» — 3, «Єдина Україна» — 3, позафракційні — 7. «Регіони України», ПППУ, УНП, НРУ не брали участі в голосуванні.

Глава парламенту закликав вносити пропозиції стосовно нових кандидатур і додав: «Я зацікавлений, щоб у нас був сформований Конституційний Суд і судді були приведені до присяги. Хто ці питання блокує? Я думаю, цілком очевидно із результатів участі в останньому голосуванні».

Ще одне питання, яке розігріло депутатські емоції, — пропозиція про відставку міністра юстиції Сергія Головатого з обійманої посади. Комітет з питань правової політики через відсутність кворуму так і не зміг обговорити відповідну постанову. І хоча депутати включили до порядку денного питання про розгляд проекту, після перерви, оголошеної на вимогу фракцій НРУ і ПППУ, пристрасті навколо відставки вщухли.

Володимир Литвин повідомив, що під час консультацій лідери різних політичних груп і фракцій підтвердили доручення правовому комітету розглянути проект постанови, авторам та ініціаторам — узгодити сам проект з пояснювальною запискою, а науково-експертне і юридичне управління ще готуватимуть висновки.

Парламентарії включили до порядку денного й ухвалили в цілому проект закону про внесення змін до статті 294 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо повноважень судді). Згідно з проектом постанови, за словами Марії Маркуш, судді у справах про адміністративні правопорушення можуть бути скасовані або змінені не тільки головою вищестоящого суду, а і його заступником. Законопроект спрямований на вдосконалення процедури оскарження та опротестування постанови у справі про адміністративне правопорушення.

У першому читанні народні обранці ухвалили зміни до Закону України «Про виноград та виноградне вино». В проекті враховано вимоги європейського законодавства до організації сировинної бази виноробства та державного контролю за сортовим складом виноградних насаджень. Також визначено поняття «Шампанське України» та «Шампанське України класичне», детальніше розписано технологічні терміни. Введено визначення «Коньяк України» як продукт виноробства.

Парламентарії прийняли проекти постанов про рекомендації парламентських слухань з питань співробітництва України та Німеччини і «Про інформацію Кабінету Міністрів України про стан захворюваності населення України на інфекційні хвороби та заходи щодо її зниження».

Верховна Рада так і не включила до порядку денного проекти постанов, які стосуються ЄЕП і недоторканності депутатів місцевих рад.