Заява фракції Народного Руху України

Нещодавні події в газовій сфері, які відбулися між Україною та Росією, нарешті зняли завісу з відносин між Україною та північним сусідом. Нібито «братні» відносини між Україною і Росією, якими годували український народ і продовжують це робити окремі політикани, вповні проявили себе в нещодавній газовій суперечці.

«Братність» у відносинах, як стало зрозуміло з позиції Росії, можлива лише у разі, якщо Україна здаватиме свої національні інтереси, а Росія насаджуватиме свою імперську волю. Таку «братність» демонструвала попередня влада і так будувалися відносини за кучмівсько-януковицького режиму. І тільки з приходом нової влади та обранням В. Ющенка Президентом України термін «національні інтереси» можна знайти не тільки у словнику — це принцип, яким керується керівництво України і зовнішньополітичне відомство.

Відносини між двома незалежними державами, Україною і Російською Федерацією, можуть регулюватися тільки на основі принципів ринкової економіки — це є аксіомою, яка, здається, для всіх зрозуміла.

Фракція Народного Руху України підтримує регулювання відносин між нашими державами у газовій сфері і не тільки, виходячи з цивілізованих ринкових умов. Саме такий підхід є запорукою економічної та енергетичної безпеки України!

В той же час ринкові принципи повинні бути поширені на всі сфери взаємовідносин з нашими сусідами. Ми переконані, що прийшов час уважно розглянути та впорядкувати чинні угоди, які стосуються базування російського Чорноморського флоту в Україні. Орендна плата за використання української землі й державного майна повинна сплачуватися за цінами, які існують в демократичному світі за аналогічні послуги.

Разом з тим газовий конфлікт, який виник між Україною й Росією, продемонстрував для всіх демократичних країн, що Росія є непередбачуваним і ненадійним партнером. В якій ще державі нормою може бути одностороння зміна умов існуючих договорів, у розв’язанні конфлікту застосування шантажу і позадоговірних силових підходів, необгрунтовані звинувачення однієї держави в начебто крадіжках і в той же час застосування шахрайських методів вирішення проблеми?

Українська влада з честю витримала «дружні» і «братні» обійми Росії, особливо в перші дні нового року, і за рахунок власних ресурсів виконувала свої зобов’язання перед країнами Європейського союзу.

Події останніх днів 2005-го і початку 2006 років стали добрим уроком для всіх нас і консолідували український народ. Всі нарешті зрозуміли, що покладатися необхідно тільки на власні сили і розвивати енергозбережні технології.

Фракція Народного Руху України переконана, що економічна й енергетична незалежність України можлива лише за умов диверсифікації джерел енергопостачання та переобладнання української промисловості на енергозбережні технології. Ми зобов’язані навчитися споживати менше й ефективніше використовувати власні можливості видобутку енергоресурсів.

Вільній Україні — економічну та енергетичну незалежність!

Слава Україні!

Голова фракції Народного Руху України В’ячеслав КОВАЛЬ.