Без подвійних стандартів

Невиконання Конституції і рішень парламенту може призвести до абсурдної ситуації в Україні. Так учора прокоментував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у парламентських кулуарах реакцію урядовців на постанови Верховної Ради від 10 січня про відставку Кабміну.

Глава парламенту переконаний: повноваження Верховної Ради України з відправлення уряду у відставку чітко виписані в 85-й статті Конституції. Можна зробити вигляд, що в Україні не існує Конституції, і жити за принципами революційної доцільності, зазначив Володимир Литвин і відкинув звинувачення в тому, що він узурпує владу в Україні: «Я узурпую владу в Україні з листопада—грудня 2004 року, коли нікому було приймати рішення в Україні і, завдячуючи цьому, в Україні є спокій і передбачуваність».

Він заперечив, що свідомо не ставить питання про складення присяги вже обраних суддів Конституційного Суду. «Будь ласка, потрібно вибирати (чотирьох представників Феміди ще має обрати Верховна Рада. — Ред.), тоді приведемо до присяги», — зазначив він і нагадав, як ті, хто сьогодні його звинувачує, не пускали до сесійної зали двох суддів для складення присяги. «Я хотів би, щоб не було подвійних стандартів, щоб, врешті-решт, почали дивитись на речі об’єктивно, трохи самокритично», — сказав Володимир Литвин.

Президент не згоден з відставкою

Президент України наполягає, щоб Верховна Рада України скасувала постанову «Про відставку Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України» від 10 січня 2006 року як таку, що не відповідає Конституції України. Відповідний лист, як повідомляє прес-служба Президента України, глава держави надіслав до українського парламенту.

«Жодним чином не заперечуючи конституційного права парламенту вирішувати питання про відставку всього складу уряду, вважаю за необхідне зазначити, що таке право має бути реалізовано винятково на підставі та у спосіб, що передбачені Конституцією України», — йдеться у листі Президента.

Глава держави наголошує, що за ст. 152 Конституції України правові акти визнаються неконституційними, якщо було порушено встановлену Основним Законом процедуру їх розгляду та ухвалення. У зв’язку з цим Президент України підготував звернення до Конституційного Суду з поданням про визнання постанови Верховної Ради про відставку уряду неконституційною. Однак, оскільки роботу Конституційного Суду заблоковано, Президент, керуючись ч. 2 ст. 102 Конституції України, наполягає на тому, щоб Верховна Рада скасувала згадану постанову як таку, що не відповідає Конституції.

Уряд працюватиме до формування нового

Президент України Віктор Ющенко, як повідомляє УНІАН, на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів наголосив, що не вважає членів уряду Юрія Єханурова виконувачами обов’язків з юридичної точки зору і що цей уряд працюватиме аж до формування нового складу Кабміну уже після виборів до парламенту. «Він (уряд) виконує повні свої повноваження без жодного префікса», — сказав Президент.

За словами В. Ющенка, тепер на уряді лежить особлива відповідальність за забезпечення стабільності в Україні. Президент України також повідомив, що відкликав свій підпис під меморандумом, підписаним з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем і пояснив таке своє рішення тим, що, на його думку, Партія регіонів, проголосувавши про відставку уряду 10 січня, порушила досягнуті у меморандумі домовленості.