Відставка уряду жодним чином не вплине на якість переговорного процесу з газу, що триває між Україною і Росією. Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Соприкін. На думку експерта, міжурядовий протокол, який сторони планують підписати в січні, або прояснить усі «темні місця» підписаної раніше угоди, або внесе ще більшу неясність. До того ж ця «неясність» буде не на користь України. Уникнути цього Київ може лише змінивши склад української урядової делегації, на чому, власне, і наполягає Верховна Рада, вважає Володимир Соприкін.

Акції «Газпрому» у вівторок зросли в ціні одразу на 7,2%. Так Москва відреагувала на відставку українського уряду. Водночас тріумф Росії в газовому протистоянні для багатьох експертів зовсім не очевидний. Річ у тім, що, за інформацією представника посольства Туркменистану в Москві, туркменський лідер Сапармурат Ніязов має намір підвищити ціну на свій газ.

У Києві й в Ашгабаті «Голосу України» відмовилися коментувати цю інформацію. Однак якщо Туркменбаші вирішить скорегувати ціну для Росії з 65 дол. до 75—80, то це автоматично вплине на ціну газу для України від «Росукренерго», яке є від 4 січня загальним оператором газу. Відпускна ціна для України стане 105—110 доларів. Вона є неприйнятною для нашої економіки.

Голова «Нафтогазу України» Олексій Івченко вже заявив, що за угодою від 4 січня 2006 року змінювати ціну в односторонньому порядку неможливо. «Наша сторона медалі — 95 доларів на кордоні України з Росією, і за іншою ціною ми не купуватимемо», — сказав він.

Однак за всіма законами економіки будь-яке комерційне підприємство створюється з метою одержання прибутку. Якщо це так, то з запровадженням Туркменбаші нових цін «Росукренерго» працюватиме на збиток собі. Чи захоче діяльність СП оплачувати російська сторона?

Це запитання, зважаючи на все, абсолютно не хвилює в. о. Прем’єр-міністра Юрія Єханурова. Він уже не раз казав, що, мовляв, його цікавить винятково ціна 95 доларів за 1 тис. куб. на кордоні з Україною, а те, що «Росукренерго» купуватиме газ по 230 або дорожче — не його турбота.

Днями він знову заявив, що в України немає іншого постачальника російського газу, крім компанії «Росукренерго». «Зараз уся труба, що йде від кордону Туркменистану й Узбекистану, заповнена підрядчиком «Газпрому» «Росукренерго», — сказав він у ефірі одного з телеканалів. За його словами, Росія не дала Україні вибору у цьому питанні. «Нам дали вибір: або так, або вагонами вантажте. Якщо ми хочемо отримувати газ, то у нас є вибір з однієї компанії», — додав Єхануров. Прем’єр також відзначив, що серед засновників «Росукренерго» немає українців. «Там є два засновники — «Газпром» і «Райффайзен». Можливо, з тієї сторони там є ще хтось. З української сторони там нікого немає», — сказав він.

Тим часом про зміну структури власників «Росукренерго» говорив днями міністр промисловості Росії Віктор Христенко. За його словами, представниками Росії й України в «Росукренерго» можуть бути не «Газпромбанк» і «Райффайзен Інвест», а «Газпром» і «Нафтогаз»...

Туркменська сторона «навряд чи упокориться з тим, що її газ буде коштувати в п’ять разів дешевше» і напевно перегляне свої ціни у бік збільшення. Про це заявив заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін. «У будь-якому випадку газ Україні за ціною у 95 доларів не загрожує», — вважає експерт. Ось тут, під час наступного переглядання цін, за словами експерта, і з’являється необхідність участі «Росукренерго». Одним із засновників компанії є «дочка» найбільшого австрійського банку — «Raіffeіsenbank». А «Австрія головує в Євросоюзі, — нагадав експерт. —Отже, у разі виникнення нової конфліктної ситуації в України не буде можливості чинити тиск на ЄС».

А поки що кабінет Єханурова продовжує роботу з узгодження протоколу до міжурядової україно-російської угоди про постачання газу на 2006 рік. Про це повідомив журналістам міністр палива і енергетики України Іван Плачков. Він також заявив, що спільне підприємство з постачання газу в Україну, засновниками якого виступатимуть НАК «Нафтогаз України» і компанія «Росукренерго», може бути створене до 20 січня.