Сьогодні потрібно спокійно осмислити процеси, які відбуваються в Україні, не нагнітати пристрасті й далі працювати. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на прес-конференції у парламенті.

«Жовта картка» уряду

«Не бачу жодних підстав для нагнітання істерії, — підкреслив В. Литвин. — Нічого надзвичайного не відбулося. В Україні є Президент, 15-й уряд, який працює з приставкою «в. о.», парламент виніс попередження уряду, що «далі так співпрацювати з вищим законодавчим органом країни не можна, що далі так працювати в економічній сфері не можна». Глава парламенту зауважив, що у Верховної Ради немає інших можливостей, окрім того, як «показати жовту картку уряду», коли лише за рік наша держава втратила щонайменше у чотири рази темпи економічного розвитку, а зростання цін обганяє зростання соціальних виплат. Замість «об’єднання і зшивання територій» — поглибили розкол. А підписані меморандуми і заяви не виконуються сторонами.

На думку Голови Верховної Ради, сьогодні уряд має можливість довести, що він зробив інвентаризацію своєї роботи і працює краще, намагаючись знайти взаєморозуміння з народними депутатами. «Іншого парламенту немає, — сказав В. Литвин. — І треба працювати з ним. І не дуже він зміниться після виборів, хоч би хто його як сварив. А говорити про те, що не будемо визнавати рішення Верховної Ради, то давайте зробимо вигляд, що не існує Конституції». Голова Верховної Ради нагадав статтю 85 Основного Закону, в якій чітко записано: парламент приймає рішення про звільнення та відставку уряду і членів Кабінету Міністрів. Водночас В. Литвин визнав: «Так, тут є, певно, політичний момент. Так, очевидно, не все прорахували, не всі наслідки. Так, очевидно, у ряді випадків переважали емоції. Але ми були у правовому полі. Коли минулий уряд відправляли у відставку, такої істерики не було».

Голова Верховної Ради нагадав також, що ще минулої осені парламент прийняв постанову про заборону підвищення цін на газ у комунальній сфері впродовж 2006 року. Однак потім уряд фактично перекреслив рішення Верховної Ради. І лише за невиконання цієї постанови, яка стосується особливо чутливої сфери, на думку В. Литвина, можна було відправити уряд у відставку.

Потрібен діалог

Відповідаючи на запитання про можливість розпуску парламенту, Голова Верховної Ради повідомив, що мав телефонну розмову з Президентом України Віктором Ющенком, і не відчув настроїв глави держави йти на неконституційні радикальні дії. «Істерика, яку демонструє ряд українських політиків, — це перша ознака розгубленості, — вважає Володимир Литвин. — Я за діалог, за безпосередній, за публічний діалог стосовно того, що потрібно робити для забезпечення на ділі стабільності й передбачуваності в країні. Я за відкритість, за прозорість. Ми повинні мати цілісну картину, цілісне уявлення, особливо з приводу доленосних рішень».

Глава парламенту також підкреслив, що продовження роботи 8-ї сесії ще на тиждень — це відгук Верховної Ради на пропозицію Президента України у тісній співпраці з Кабінетом Міністрів розглянути низку невідкладних законопроектів.

Мораторій на політичні пристрасті

Коментуючи лист Президента України до Верховної Ради з вимогою скасувати постанову про відставку уряду, глава парламенту висловив думку, що певна категоричність цього листа зумовлена ситуацією, яка склалася в державі. Водночас Володимир Литвин вважає, що парламент не знайде в собі сили скасувати рішення про відставку Кабінету Міністрів. «Потрібно провести діалог і в процесі діалогу вийти на те, що спільно маємо зробити за передвиборний період, — сказав Голова Верховної Ради. — Але мовою ультиматумів ніхто не розмовлятиме». Керівник парламенту також переконаний, що у подальшому не буде блокування роботи вищого законодавчого органу і він працюватиме ефективно. Для цього глава парламенту навіть запропонував накласти до виборів мораторій на політичні виступи з парламентської трибуни.

А відповідаючи на запитання, чи розглядатиме парламент лист Президента, В. Литвин зазначив: Верховна Рада повинна розглядати законодавчі ініціативи Президента, а це лише лист до народних депутатів, у якому глава держави виклав своє бачення рішення парламенту. Лист Президента уже направлено до парламентських комітетів, фракцій і груп для того, щоб з ним ознайомилися народні депутати. Очевидно, його розглядатимуть і на засіданні наступної погоджувальної ради 16 січня. Водночас Голова Верховної Ради наголосив: постанову парламенту можна оскаржити тільки в Конституційному Суді України.

Блокування нема

Голова Верховної Ради відкинув будь-які звинувачення на свою адресу в блокуванні процесу формування Конституційного Суду України. Проте викликає подив, чому більшість фракцій не голосували за кандидатури суддів КС? Глава парламенту висловив таке припущення: можливо, дехто вважає, що тих суддів, яких уже призначено від Президента і з’їзду суддів, достатньо для того, щоб прийняти рішення, «яке хочеться бачити». Або ж непризначення нині суддів КС від Верховної Ради потрібне для того, щоб після парламентських виборів посадити у суддівські крісла «своїх людей». Неможливо, за оцінкою В. Литвина, привести до присяги уже призначених суддів КС, бо настрої у сесійній залі нині такі, що депутати просто не пустять цих суддів до зали парламенту, як це вже було рік тому.