Ранкове і денне засідання 13 січня

За постанову про зміни у календарному плані 8-ї сесії Верховної Ради, відповідно до якої парламент працюватиме у пленарному режимі з 17 по 20 січня, проголосував 241 народний депутат із 405 зареєстрованих у сесійній залі. Закриття 8-ї сесії відбудеться 20 січня. За таке рішення проголосували фракції Партії регіонів, КПУ, Народної партії і депутатської групи Народного блоку Литвина, БЮТ, «Єдина Україна», СДПУ(о). Автори парламентської постанови аргументували потребу продовжити роботу Верховної Ради необхідністю ухвалити низку важливих рішень щодо життєдіяльності держави, оскільки залишаються не вирішеними низка принципово важливих питань, від яких залежить подальший розвиток економіки України.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин з парламентської трибуни наголосив, що парламент повинен продовжити працювати, оскільки має бути забезпечена співпрація з Кабінетом Міністрів, а Президент України вніс до Верховної Ради близько 30 важливих законопроектів для розгляду у першочерговому порядку.

Під час оголошення зранку депутатських запитів і заяв парламентарії знову порушували наболілу газову проблему. Зокрема, Віктор Терен (БЮТ) застеріг від небезпек, які криються у нових угодах, що нині готуються між «Нафтогазом України» і «РосУкрЕнерго». У свою чергу, представник фракції НРУ Богдан Костинюк аргументовано доводив, що підписаний українсько-російський договір про постачання газу цілком відповідає інтересам України. Однак нині назріла потреба якнайскоріше впровадити політику енергозаощадження. Віктор Мироненко (КПУ) звинуватив політичні сили, які нині перебувають при владі, у зриві формування ЄЕП, що, мовляв, провокує Росію на підвищення цін на енергоносії для України та енергетичну кризу в нашій державі. Михайло Сятиня (фракція Народної партії) звернув увагу на нетерпимість до політичних опонентів, факти переслідування та залякування представників деяких політичних сил регіональними владними елітами, зокрема, у Закарпатті.

Приступивши до розгляду питань за порядком денним, депутати ухвалили у першому читанні проект закону про дисциплінарний статут органів внутрішніх справ. За словами доповідача, в. о. міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, цей документ спрямований на вдосконалення системи заохочень і дисциплінарних стягнень щодо працівників міліції. Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України визначає сутність службової дисципліни, обов’язки працівників внутрішніх справ, види заохочень та дисциплінарних стягнень, порядок їх застосування і права начальників у цьому питанні, а також оскарження дисциплінарних стягнень.

У першому читанні також ухвалено запропоновані урядом зміни до деяких законодавчих актів України щодо аліментів. Зокрема, пропонується внести зміни до Сімейного та Цивільно-процесуального кодексів, які визначають порядок сплати аліментів на дитину одним з розлучених батьків, котрий виїхав на постійне місце проживання в державу, з якою Україна не має договорів про правову допомогу.

Наприкінці пленарного засідання депутати традиційно розглянули «Різне».