Із середини грудня країна тримала руку на газовому пульсі. Наші кореспонденти поцікавилися, що думають люди з приводу останніх подій. Сподіваємося, владі, яка заявляє, що піклується про народ, буде цікаво почути його думку.

Студенти

Дмитро Васильчук, Харків: «Якби ви знали, як нам уже набридли наші політики й наші політичні кризи! Заспокойтеся! Ви нам просто смішні з вашим захистом національних інтересів».

Олексій, Одеса: «Ми з пацанами вважаємо, що з Росією врешті-решт треба не хімічити, а чесно по грошах домовитися».

Настя і Микола, Севастополь: «Цієї зими в Севастополі вперше за останні роки не тільки тепло в квартирах, а й навіть гаряча вода є. А минулої — з газом проблем не було, а ми чомусь мерзли. Стежити за розборками на політичному олімпі ніколи. У нас сесія».

Пенсіонери

Любов Цимбалюк, Хмельницький: «Я так і не розібралася, хто там що й почім продавав і купував, які документи підписував і кого відправляв у відставку. В мене у квартирі тепло, і хай би все залишалось, як є».

Ганна Миколаївна, Одеса: «Дуже рада, що не підвищаться ціни на газ і електрику. А парламент показав урядові, хто в Україні хазяїн: відставку Кабінету Міністрів вважаю правильною. Обурили слова про те, що дані по газу секретні. Які секрети можуть бути від Верховної Ради? Кабінет Міністрів — не секта змовників».

Володимир Іванович, Севастополь: «За що боролись, на те й напоролись: хотіли незалежності — одержуйте її по повній програмі. Слава Богу, українським і російським політикам вистачило розуму домовитись. А з відставкою уряду погарячкували. Не могли хіба до виборів потерпіти?»

Бюджетники

Валентина Покровська, учителька, Сімферополь: «Місцеві політики переконують: «А у вас в квартирах газ через Ющенка погас». Ми ж розуміємо, що все набагато складніше. Боїмось подорожчання комунальних послуг».

Анатолій Шевченко, інженер, 39 років, Харків: «У нас у цеху, який майже не працює, половина робітників — вихідці з Росії. Мало того, що ми не маємо роботи, то ви нас ще й нацьковуєте одне на одного. Верховна Рада вчинила правильно. Давно треба було розігнати таких міністрів, що тільки розпалюють ворожнечу в народі».

Валентина Скрижаль, учителька, 27 років, Хмельницький: «Якби політики і в нас, і в Росії були порядними людьми, то проблем не виникало б».

Валерій Григорович, 59 років, працівник Одеського припортового заводу: «30 відсотків газу, споживаного в Одеській області, припадає на наш завод. Тому всю «газову війну» тритисячний колектив нашого підприємства провів у тривозі. Особисто мені здається, що ситуація з газом вирішилась дуже позитивно для України».

Лідія Петрівна, лікар, Севастополь: «Вважаю, що саме наш президент і його команда винні в газовому протистоянні. А події останніх місяців — це передвиборний піар. Тільки на чию користь, зрозуміти ніяк не можемо».

Підприємці

Ігор Марков, 43 роки, Сімферополь: «Нема лиха без добра. «Газават» підштовхнув наш «Чорноморнафтогаз» до нарощування обсягів видобутку власного газу».

Микола Кащук, 42 роки, Хмельницький: «У святкові дні мене поздоровляли так: «Хай Бог москаля за газ покарає, а нам, українцям, Христос ся рождає». Нам вистачить мужності пережити всі кризи».

Іван С., 45 років, Київ: «Дружина, наслухавшись «ящика», хотіла змусити мене на знак протесту відмовитись від уживання російських матюків. Але це понад мої сили».

Керівники

Гендиректор Рубежанського казенного хімічного заводу «Зоря» Олексій Башкир: «Не підтримую відставки уряду. Достатньо було покарати тих, хто винен у виникненні газової проблеми. Подорожчання газу внесе небажані корективи в діяльність нашого підприємства. Однак є й позитив. Ми шукаємо альтернативні технічні рішення».

Заступник гендиректора ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» Юрій Шур: «Наше підприємство веде масштабну реконструкцію. Раніше комбінат використовував газ, оскільки кокс був дорожчий. Сьогодні будемо переходити на дешевшу сировину. Приміром, на пиловугільну суміш».

Глава правління ВАТ тернопільського «Текстерно» Катерина Александрова: «Впроваджуємо енергозбережні технології. Ми вже зменшили споживання газу на виготовленні 1 кв. м тканини на 47 відсотків».