Ранкове і денне засідання 12 січня

Газовий конфлікт і голосування про відставку Кабінету Міністрів мало не стало каменем спотикання у роботі парламенту на початку ранкового засідання.

Ярослав Кендзьор (Народний рух України) запропонував усунути Голову Верховної Ради Володимира Литвина від ведення пленарних засідань у зв’язку «з грубими порушеннями» ним Конституції. Глава парламенту не став дискутувати і спокійно порадив колезі уважно вивчати Регламент, процитувавши деякі положення. І... одразу поставив на голосування питання про внесення до порядку дня запропонованого проекту постанови, який підтримали лише 67 із 402 парламентаріїв, зареєстрованих у залі. (За це рішення голосували, зокрема, фракції «Наша Україна», НРУ, «Реформи та порядок», а також частково фракція партії «Відродження»).

«Складається так, що є політичні сили, які хочуть влади, а не хочуть мати відповідальності. А є політичні сили, які не мають влади, а несуть відповідальність», — зазначив Голова Верховної Ради і закликав колег до конструктивної праці.

Тут з’явилася й інша кадрова пропозиція з опозиційного табору: звільнити Сергія Головатого з посади міністра юстиції. Проте глава парламенту закликав колег менше керуватися емоціями і запропонував — його підтримала більшість народних обранців — дати доручення профільному комітетові вивчити це питання і висловити свою позицію.

Після 30-хвилинної перерви, оголошеної на вимогу фракцій «Наша Україна» та партії «Реформи і порядок», Сергій Жижко закликав народних обранців терміново розглянути законопроекти про депутатську недоторканність депутатів місцевих рад та про пенсійне забезпечення.

Народні депутати прийняли закон про внесення змін до Кримінального кодексу України (про протидію торгівлі людьми і втягування у заняття проституцією) та у новій редакції зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Доповідач з другого питання в. о. голови Комітету з питань свободи слова та інформації Сергій Правденко зазначив, що із більш як 300 поправок комітет врахував 250. Чинний закон застарів, бо поступається новим технологіям —цифровому й кабельному телебаченню. Концепція закону, наголошував доповідач, — цілковита прозорість стосунків між власниками каналів, Нацрадою, творчими колективами і телеглядачами тощо.

Крім того, парламентарії внесли зміни до Закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» (про залучення коштів та строки повернення). Документ передбачає компенсацію втрат від знецінення заощаджень не лише у грошовій формі, а й шляхом проведення безготівкових розрахунків. Закон визначає додаткові джерела коштів для повернення громадянам України знецінених грошових заощаджень, до яких відносить, зокрема, 50 відсотків надходжень від приватизації державного майна; 50 — дивідендів, нарахованих на акції, що належать державі в акціонерних товариствах, та від оренди державного майна; 30 — коштів, отриманих від продажу у власність фізичних та юридичних осіб земельних ділянок із земель комунальної власності; 30 відсотків — коштів, отриманих митною службою від стягнення штрафів за порушення Митного кодексу України та від реалізації вилучених контрабандних товарів тощо.

У цілому також було ухвалено зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я, материнства та дитинства.

Народні депутати проголосували й за Основи законодавства про культуру (щодо ліквідації діючих закладів). А також доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за відмову пільгового перевезення громадян), до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо відповідальності за відмову пільгового перевезення громадян) та до деяких законодавчих актів України (щодо захисту особистих прав і свобод людини і громадянина) і зміни до Закону «Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків» тощо.

А ось третє таємне голосування стосовно суддів Конституційного Суду знову провалилося. Голова лічильної комісії Валерій Мішура повідомив, що лише 109 депутатів одержали бюлетені. Отже, вибори не відбулися. Така само доля спіткала і голосування про призначення членів Вищої Ради юстиції. Під час таємного голосування лише 92 парламентарії взяли бюлетені для голосування. А суддями Верховного Суду було безстроково обрано Олега Кривенду і Юрія Нікітіна.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали з 45-річчям Миколу Мартиненка та з 50-річчям — Олексія Ременюка і припинили повноваження народного обранця Василя Гладких у зв’язку з його заявою про складення депутатських повноважень. Головуючий повідомив про вихід Ореста Климпуша зі складу фракції «Єдиної України» і входження до фракції «Відродження». А Олександр Задорожній увійшов до групи Народного блоку Литвина.