Рішення прийнято Верховною Радою у межах Конституції України. Нічого трагічного в Україні не трапилося, нехай уряд працює. Парламент брав на себе відповідальність, і відповідальність на парламенті. Згадаймо бюджет: парламент запропонував варіант, який на 10 млрд. передбачив збільшення видатків. І парламент приймав бюджет, а не уряд. Більшість урядовців бюджет не бачили в очі й не читали, давайте припинимо всі ці розмови і будемо працювати далі.

Треба почитати документи. Ті документи, які суперечать Регламенту і Конституції, на голосування не ставилися, зазначив Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.

Відставка уряду: перспективи...

Ранкове засідання 11 січня

Попри те, що кілька фракцій під час виголошення заяв і пропозицій вважали за потрібне не торкатися теми відставки уряду Єханурова, більшість промовців таки дали оцінку «парламентській сенсації». Найкатегоричнішими у висновках були опоненти відставки уряду.

Політичною помилкою, що ставить під загрозу демократію в Україні, назвав «парламентську сенсацію» представник фракції «Реформи і порядок» Ігор Осташ. Не менш однозначними були промовці від фракції УНП Іван Заєць та фракції ППУ Ігор Юхновський. Перший назвав відставку уряду «елементом повзучого державного перевороту», а другий — «безглуздим неконституційним кроком».

Їхні політичні опоненти, навпаки, вважають, що відправлення у відставку урядової команди Єханурова є «кроком політичної волі і мужності парламенту» (так сказала з трибуни комуністка Катерина Самойлик). А Микола Комар від імені «Регіонів» заявив, що така оцінка дій уряду логічна «в експерименті помаранчевої влади над українським народом».

Цікаво, що в оцінці цієї події розмилися критерії учорашніх помаранчевих соратників. Олег Білорус від імені БЮТ вважає, що уряд відправлено у відставку за зраду національних інтересів. А лідер соціалістів Олександр Мороз наголошує, що низка фракцій пішла шляхом створення політичної кризи, не давши жодної оцінки енергетичній кризі та не обговоривши варіантів розв’язання наших економічних проблем. Отже, постало давнє і завжди незрозуміле: що робити? Відповідати на це запитання довелося, бо, за словами того самого Олександра Мороза, у Верховної Ради немає жодних повноважень для формування нового уряду, і відставка старих урядовців, за його словами, формальна. Тим паче що і його політичний опонент, регіонал Микола Комар, також визнав: не забезпечений парламентською більшістю Кабінет Міністрів не має шансів на ефективну роботу.

Вихід із ситуації кожен бачить на свій манер, хоча, напевне, всі зрозуміли прозорий натяк комуніста Гмирі: пряме президентське управління, заклики до якого чуються із лав «Нашої України», — шлях антиконституційний.

«Реформи і порядок» пропонують створити політичну коаліцію здорових сил. А «регіонали» з парламентської трибуни заявили про бажання лідера Партії регіонів Віктора Януковича закликати глав держави, парламенту, керівників депутатських фракцій і політичних партій скликати політичну раду з метою формування нового уряду.

Ігор Юхновський від імені ППУ закликав, навпаки, сконцентруватися довкола відправленого у відставку уряду, а Нестор Шуфрич (СДПУ(о) вважає, що відправлені у відставку урядовці мають здійснювати оперативне керування економічними процесами (не приймаючи стратегічних рішень), а парламент і, зокрема, Рахункова палата — контролювати цей процес.

Юрій Кармазін нагадав, що положення про формування нового уряду впродовж 60 днів уже втратило чинність, отже виходить, що урядовці з приставкою «екс» мають керувати виконавчою владою невизначений термін?

Певну наводку подальших дій виконавчої влади дав у своїй заяві, після вимоги двох фракцій про оголошення півгодинної перерви, нашоукраїнець Юрій Ключковський. Він, посилаючись на конкретні норми Конституції, зауважив на перевищенні парламентом своїх повноважень, внаслідок чого прийняту Верховною Радою постанову про відставку уряду слід вважати юридично неграмотною, або, як заведено вважати, нікчемним документом, тобто таким, який просто не виконуватиметься.

Після цих бурхливих оцінок законодавці приступили до розгляду низки так званих ратифікаційних документів. Напрочуд дружно, конституційною більшістю голосів вони ратифікували підписану Україною конвенцію УНІДРУА про міжнародний фінансовий лізинг та про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. Парламентарії також схвалили проект закону про приєднання України до конвенції УНІДРУА про міжнародний факторинг та ратифікацію угоди про вивезення і ввезення культурних цінностей. А також розглянули інші питання порядку денного.

На початку засідання було оголошено депутатські звернення і запити. Вітання з днем народження приймали народні депутати Олексій Бабурін, Олександр Біловол, Олекса Гірник, Сергій Ларін. Було також оголошено про вихід з фракції БЮТ Сергія Кіроянца та Ігоря Насалика.

Анатолій БЕНЬ.