Верховна Рада повинна дати оцінку досягнутим домовленостям та угодам у газовій сфері — вважає Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

«Потрібно зважено достеменно розібратися, і, якщо треба, дати підписаним документам офіційне тлумачення, яке було б узгоджене з українською і російською сторонами. Повинна бути фахова і спокійна розмова», — так прокоментував, відповідаючи на запитання «Голосу України», глава парламенту Володимир Литвин підписану угоду між Україною та Російською Федерацією про врегулювання відносин у газовій сфері.

«Треба не говорити про величезну перемогу, а мати передбачувані рівні стосунки і зрозуміти, що стоїть за цифрами, як це позначиться на Україні», — вважає Голова Верховної Ради. А остаточні висновки зробити після того, як буде вивчено всі документи, заслухано представників уряду. «Бо коли читаєш протоколи, виникає більше запитань, аніж відповідей», — сказав В. Литвин.

Голова Верховної Ради запропонував заслухати у парламенті звіт уряду про співпрацю у газовій сфері та забезпечення України енергоносіями. Таке рішення, як пояснив В. Литвин журналістам, він прийняв, «оскільки вступили в дію нові положення Конституції, де зазначено, що Голова Верховної Ради організовує роботу Верховної Ради», та «проаналізувавши позиції і оцінки, які пролунали з боку фракцій». А також тому, що і форма, і зміст співпраці у газовій сфері, на думку Голови Верховної Ради, «не сповна влаштовують Україну».

Зокрема, за словами В. Литвина, «Нафтогаз України», згідно зі своїм статутом, не має права створювати спільні підприємства, а лише дочірні. «Гадаю, Верховна Рада дасть відповідні оцінки і припинить спроби декого із високопосадовців експериментувати і надалі над Україною», — заявив керівник парламенту.

Володимир Литвин також зауважив: умови транзиту газу завжди були предметом угод між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації, ці документи підлягають ратифікації. І НАК «Нафтогаз України» не може підміняти уряд. Голова Верховної Ради вважає, що парламент повинен прийняти рекомендації уряду не підвищувати ціни на газ, комунальні послуги та електроенергію для населення. «Люди не повинні страждати від підвищення цін, у нас достатньо газу власного видобутку», — сказав В. Литвин. І не виключив перегляду основних показників Державного бюджету України на 2006 рік, оскільки його розраховано на основі попередніх цін на газ. А нині треба визначити, за рахунок чого компенсувати зростання цін на енергоносії.

Глава парламенту припустив, що у Верховній Раді може знову постати питання про відставку уряду. Однак це, на його думку, недоцільно. Адже залишиться відкритим питання, хто візьме на себе відповідальність за процеси в Україні. До парламентських виборів новий уряд, найімовірніше, сформувати не вдасться. Чинний уряд у разі його відставки може виконувати свої обов’язки не більш як два місяці. А якщо новий парламент не зможе одразу сформувати новий уряд, може виникнути така ситуація, що не буде кому розподіляти кошти, виплачувати зарплати і пенсії. «Не можна робити країну заручником політичних неузгодженостей, — переконаний В. Литвин. — Бо тоді виникне вакуум і криза влади».

Коментуючи політичну реформу — зміни до Конституції, які набрали чинності з нового року, Голова Верховної Ради наголосив: «Будь-які зміни повинні не лихоманити країну, а органічно увійти в наше життя». Після вступу в дію конституційних змін, за словами

В. Литвина, постало питання про посилення контрольних функцій парламентських комітетів та Рахункової палати, необхідність Верховної Ради відповідально і зважено підходити не лише до прийняття законів, а й постанов Верховної Ради, оскільки тепер, за змінами до Конституції, вони є обов’язковими до виконання. До того ж парламент, на переконання В. Литвина, повинен негайно прийняти закони про Президента України та Кабінет Міністрів, у яких можуть бути врегульовані всі нез’ясовані моменти чинних змін до Основного Закону.