Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів низку міжнародних зустрічей. Під час традиційної — з послами країн—членів Європейського союзу та «великої сімки», акредитованими в Україні, за словами В. Литвина, відбувся обмін думками стосовно економічної та політичної ситуації в Україні, процесів, які відбуваються в Європі, а також ролі й місця в них нашої держави.

На зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джоном Гербстом обговорювали, зокрема, проблему всиновлення дітей. За словами Голови Верховної Ради, в Україні є багато дітей-сиріт, яких виявили бажання всиновити громадяни США. Нині у зв’язку зі змінами до Сімейного кодексу, які набрали чинності, повноваження стосовно всиновлення дітей передано від Міністерства освіти і науки до Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту. Проте, на думку глави парламенту, у розв’язанні цієї проблеми нині «виник вакуум», тому планується найближчим часом урегулювати це питання на законодавчому рівні. А вже наступного четверга на розгляд Верховної Ради буде винесено законопроект, який передбачає заходи із запобігання незаконній торгівлі дітьми.

За словами В. Литвина, пан посол також цікавився політичною реформою в нашій державі, позицією українського парламенту стосовно угоди між Україною та Російською Федерацією про врегулювання відносин у газовій сфері.

Відповідаючи на запитання журналістів, В. Литвин висловив переконання, що Прем’єр-міністр України знайде аргументи, щоб заспокоїти парламент та українське суспільство щодо забезпечення енергоносіями. І зможе чітко гарантувати, що ціна у 95 доларів за тисячу кубів газу не зміниться протягом п’яти років. Хоча, за словами В. Литвина, «є чимало сумнівів, що цю позицію буде витримано». «Якщо через півроку ціна зміниться, це, очевидно, буде потрясінням для країни», — вважає Голова Верховної Ради.

Цілком очевидна у зв’язку з газовою проблемою, на думку В. Литвина, і потреба перегляду цьогорічного держбюджету. «Це спільна відповідальність уряду і парламенту, — наголосив глава парламенту. — Все залежатиме від того, наскільки буде відкрито поінформована Верховна Рада, а отже, суспільство про ці домовленості».