Верховна Рада відправила у відставку уряд і доручила йому виконувати обов’язки до формування нового складу Кабінету Міністрів

Таке рішення ухвалили 250 народних депутатів на вчорашньому засіданні після звіту Прем’єр-міністра Юрія Єханурова з газового питання.

Уряд України відмовився від ідеї підвищити ціну на газ для населення на 25 відсотків, розпочав прем’єр. Він заявив, що у питанні постачання газу в Україну в 2006 році «був присутній і політичний присмак». А напруженість газових переговорів з російською стороною була обумовлена великим обсягом проблем «переважно технологічного характеру, без вирішення яких був би неможливий перехід до грошових форм розрахунків».

Прем’єр з сумом констатував, що під час переговорів були і політичні моменти. А «неадекватне загострення ситуації», за його словами, почалося з вимог російської сторони підвищити ціну на газ без відповідного обговорення та узгодження позицій з українською стороною.

Прем’єр-міністр зазначив: в України і справді була впевненість, що держава зможе довести свою правоту в питанні газу в судах, зокрема у Стокгольмському міжнародному суді. У цій ситуації, наголосив Єхануров, Україна «зберегла і навіть зміцнила свою міжнародну репутацію» як надійний партнер. Та й підвищення цін на газ, переконував він, істотно не вплине на прогнозовані на 2006 рік макроекономічні показники.

Водночас він зазначив, що новий уточнений прогноз соціально-економічного розвитку України на 2006 рік буде готовий не раніше березня. Також, за словами Ю. Єханурова, треба зробити все, щоб вийти на серйозну програму енергозбереження. Сьогодні, за його словами, уряд працює над відповідною програмою і наприкінці січня — на початку лютого відбудеться відкрите засідання уряду за участю фахівців та експертів.

А от на запитання депутатів у чому полягає компроміс, якщо Росія вимагала за газ 230 доларів, і вона цього домоглася, Юрій Єхануров відповісти не зміг. У своїх виступах депутати розділилися на два табори. Пропрезидентські фракції підтримували дії уряду. За словами Миколи Поровського (фракція «Відродження»), якби уряд пішов іншим шляхом, то країна мала б порожню газову трубу і нескінченні судові процеси. Юрій Костенко (УНП) хоча і заявив, що угода не відповідає інтересам країни, висловив сумнів, що вона могла б бути кращою за умов, що склалися. Інші парламентарії — їх була більшість — критикували дії уряду і вимагали його відставки. Як зазначив Богдан Губський (фракція «Єдина Україна»), підписана угода — зрада національних інтересів. Він також назвав її некомпетентністю або корумпованістю уряду. І вимагав її скасувати. На думку представника «Регіонів України» Володимира Броннікова, угода є злочинною, бо завдає шкоди населенню і промисловості країни, веде до зниження надходжень до бюджету, а отже, до зниження зарплат і пенсій. Ігор Єремеєв (Народна партія) переконував: сьогоднішня ситуація — це наслідок недолугої кадрової політики Президента.

А на думку Голови Верховної Ради Володимира Литвина, достовірної інформації про переговори парламент так і не отримав. «Мені здається, що ми прийняли найгірше рішення з усіх можливих, — зазначив він. — Якщо Росія нам пропонувала газ у першому півріччі за ціною 50 доларів, а потім перейти на ринкову ціну, то ми мали скористатися цією пропозицією». А те, що міністри, які були запрошені і проігнорували участь під час розгляду цього питання, свідчить про те, що парламент має прийняти принципове рішення, наголосив Голова Верховної Ради.

«На жаль, у нас не відбулося розмови з позиції українського народу і національних інтересів. Всі ми виступили з політичних позицій, — зазначив Володимир Литвин, — одні в захопленні, інші — все категорично відмітають».

Народні депутати створили тимчасову слідчу комісію з перевірки НАК «Нафтогаз України» і обставин підписання угоди та її наслідків. А також прийняли за основу законопроект, який встановлює мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті газ та електроенергію, послуги громадського транспорту, крім таксі. Парламентарії ухвалили й постанову про порядок висвітлення роботи дев’ятої сесії Верховної Ради четвертого скликання.

На засіданні парламенту народні обранці заслухали урядову інформацію про дотримання вимог Конституції й законів України щодо здобуття якісної освіти в сільській місцевості та про стан захворюваності населення України на інфекційні хвороби і заходи щодо її зниження.

Перший заступник міністра охорони здоров’я і головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов повідомив, що епідемічна ситуація в Україні «складна і напружена». Щорічно в нашій країні реєструється майже 10 млн. випадків інфекційних захворювань, з них 95 відсотків припадає на грип та гострі респіраторні інфекції. Близько 15 тис. випадків захворювань закінчуються смертю людей.

Крім того, перший заступник міністра охорони здоров’я заявив, що в Україні дуже несприятливі прогнози щодо ймовірності масового захворювання людей на пташиний грип.

У зв’язку з цим нині посилено заходи з боротьби з хворобою на кордоні з Туреччиною, розроблено і впроваджено відповідний план щодо запобігання захворюваності людей в країні на пташиний грип. Ситуація контролюється і виділено понад 15 млн. грн. для реалізації комплексного плану щодо запобігання захворюваності на пташиний грип.

У парламентаріїв виникало чимало зауважень і до уряду, і до тексту постанови. Тому Голова Верховної Ради Володимир Литвин перед голосуванням нагадав народним обранцям, що з 1 січня 2006 року набули чинності зміни до Конституції, а отже, Верховна Рада має відповідально і принципово підходити до підготовки проектів постанов. «Для того, щоб ці документи відповідали реаліям нашого життя», — зазначив він. (Тож парламентарії прийняли дві відповідні постанови лише у першому читанні з тим, щоб у четвер прийняти остаточне рішення).

Доповідь міністра освіти Станіслава Ніколаєнка була максимально наближена до реалій життя. Він не приховував, що різниця у рівнях освіти у сільських і міських школах становить приблизно 20 відсотків. Проте, за його словами, ще разючішою є різниця знань між окремими сільськими школами. «Звісно, комплекс проблем, які накопичувалися протягом останніх років, неможливо вирішити за один рік, однак істотний крок у цьому напрямі було зроблено. Зокрема, у бюджеті цього року витрати на освіту становлять близько 33 млрд. грн.», — повідомив він. Упродовж 2006—2007 років планується завершити комп’ютеризацію середньої освіти. Власне, концепція розвитку освіти на 2006—2010 роки передбачає вирішення проблем технічних засобів навчання та інформатизації.

Утім, народні обранці висловили незадоволення можливістю вступу сільських дітей у вищі навчальні заклади.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин повідомив про входження Ігоря Резніка до фракції Партії промисловців та підприємців України.

Конституція України

Стаття 90.

Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України.

Стаття 115.

Відставка Прем’єр-міністра України, прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України мають наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України. У цих випадках Верховна Рада України здійснює формування нового складу Кабінету Міністрів України у строки і в порядку, що визначені цією Конституцією.