Перший у новому році й останній нинішньої VІІІ сесії Верховної Ради пленарний парламентський тиждень буде вкрай напруженим. На розгляд народних депутатів винесено 100 питань, з яких 16 Президент і уряд просять розглянути невідкладно. Цього тижня парламентарії мають визначитися з обранням суддів Конституційного Суду від Верховної Ради і привести їх до присяги. Орієнтовно о 12-й годині 13 січня відбудеться урочисте закриття VІІІ сесії Верховної Ради. Однак, як засвідчила погоджувальна рада голів парламентських комітетів лідерів і депутатських фракцій і груп, найбільше народних обранців нині турбує те саме газове питання.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку погоджувальної ради повідомив, що мав розмову з Прем’єр-міністром України Юрієм Єхануровим і офіційно звернувся до глави уряду щодо розгляду у парламенті питання про роботу Кабінету Міністрів і забезпечення країни енергоносіями. Заслухати у Верховній Раді інформацію прем’єра, міністрів палива та енергетики, закордонних справ і голови НАК «Нафтогаз Україна» вирішено о 12.30. Глава парламенту закликав колег провести серйозну розмову і остаточно розставити крапки над «і».

Утім, з огляду на розпал передвиборної кампанії, деякі політичні сили у Верховній Раді вже нині налаштовані радикально. На погоджувальній раді раптово з’явилася лідер блоку Юлія Тимошенко, а опісля заявила журналістам: фракція БЮТ внесла на розгляд Верховної Ради проект постанови, яка передбачає денонсувати підписану 4 січня ц. р. угоду між Україною та Російською Федерацією щодо постачання і транзиту газу, запровадити мораторій на зростання цін на житлово-комунальні послуги та електроенергію для населення, відправити у відставку міністра палива та енергетики і керівника «Нафтогазу», доручити Рахунковій палаті і тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради провести комплексну перевірку діяльності «Нафтогазу», створити у парламенті спеціальну групу, яка вестиме переговори з Узбекистаном, Туркменистаном, Казахстаном і Росією щодо підготовки нових угод про постачання і транзит газу.

Голова Верховної Ради В. Литвин спрогнозував після погоджувальної ради, що парламент, вочевидь, ухвалить рішення лише про заборону підвищення тарифів на комунальні послуги для громадян, але кадрових рішень не буде, відзначивши, що кожна політична сила нині намагається заробити на газовій проблемі політичні дивіденди.

Неможливо, наголосив В. Литвин, і денонсувати підписану україно-російську газову угоду. «Іншої угоди в нас немає, — сказав Голова Верховної Ради. — Денонсувати можна все і діяти за принципом Троцького: «Ні війни, ні миру, а армію розпустити». Але треба думати, що буде далі».