Відень, Австрія — Вольфганг Путчек, управляючий директор Raіffeіsen Іnvestment AG, вважає, що запобігти газовій кризі в Україні вдалося після того, як «РосУкрЕнерго» запропонував постачати природний газ в Україну за ціною 95 дол. за тисячу кубометрів. «РосУкрЕнерго» є спільним підприємством Raіffeіsen Іnvestment AG та російського «Газпрому». Перед тим Росія підвищила ціну до 230 дол. за тисячу кубометрів газу, що більш ніж у чотири рази більше від того, що платила Україна.

Пан Путчек сказав, що на прийняття пропозиції «РосУкрЕнерго» частково вплинув нейтральний імідж Raіffeіsen Іnvestments у Східній Європі.

«Це той випадок, коли наш нейтралітет прирівнюється до довіри, — підкреслив пан Путчек. — Довіра має велике значення для успіху будь-якої справи, і цієї зокрема».

Він також додав, що ця угода «має доленосне значення для «РосУкрЕнерго», адже відтепер компанія буде опікуватися імпортом усього природного газу до України протягом наступних п’яти років».

Пан Путчек заявив, що «РосУкрЕнерго» запропонувала знижену ціну на газ, що становить 95 дол., купуючи дешевий природний газ республік Середньої Азії, таких як Туркменистан, Узбекистан та Казахстан, та змішуючи його з дорожчим російським газом.

До того ж ставку тарифу на транзит за одну тисячу кубометрів газу на сто кілометрів було збільшено з 1.09 до 1.60 дол., як повідомив Путчек. Це означає, що Україна матиме більший прибуток за рахунок транзиту газу її територією.

Raіffeіsen Іnvestment AG є підрозділом банківської групи Raіffeіsen Zentralbank (RZB), а також частиною інвестиційного відділення RZB, Raіffeіsen Centrobank.

Як повідомив пан Путчек, завданням його компанії у спільному підприємстві з «Газпромом» буде забезпечення того, що «РосУкрЕнерго» діє на підставі стандартів, прийнятих у Західній Європі, та спостереження за фінансовою діяльністю цієї компанії. Він також додав, що партнери сподіваються підготувати «РосУкрЕнерго» до можливого першого відкритого розміщення акцій компанії на західній фондовій біржі.

Віллард Груп—зв’язки з громадськістю